Naslovna » Turizam » Strani turisti oduševljeni Beogradom

Strani turisti oduševljeni Beogradom

Ustaljena gradska vreva, koja po pravilu jenjava tokom letnjih meseci, ove godine je, stiče se utisak, ostala deo naše svakodnevice. Iako je kraj jula, na ulicama je popriličan broj vozila i pešaka.

Čini se više nego ikad ranije i stranih gostiju svih dobi, koji svojim žamorom, znatiželjnim pogledima, putničkim rančevima i novim modnim trendovima čine od Beograda poželjnu turističku destinaciju.

Iako su joj se mnogi čudili što će odmor provesti u Srbiji, Martina Filipin iz Švajcarske kaže da je oduševljena srpskom prestonicom, a pre svega gostoprimstvom i ljubaznošću Beograđana.

– Tokom dana ćemo obići crkve i manastire, a veče ćemo provesti u Skadarliji. Sutra ćemo posetiti Avalu, a potom i Kalemegdan i obe poneti lepe uspomene iz Beograda – rekla je Albina Tolnaj iz Slovenije, koja se ovog puta našla u ulozi vodiča.

Ispred Starog dvora Tatjana Kovriginola iz Minska, koja u Beogradu boravi već dve nedelje, istakla je da je obišla sve znamenitosti, a neke od njih, kao što su Kalemegdan i Zoološki vrt i po nekoliko puta.
– Veoma mi se svideo Etnografski muzej i Konak kneginje Ljubice, kao i raznovrsna hrana u beogradskim restoranima – dodala je Tatjana, dok je čekala da krene u obilazak grada otvorenim autobusom.

Na istu vožnju čekali su Žarko Savić i Ana Kolson iz Švedske, koji će srpsku prestonicu prvo upoznati iz autobusa, a nastavak posete isplanirati u hodu.
– Moja rodbina je iz Niša, a devojka i ja smo prvi put zajedno u Beogradu. Ovo je zaista veliki grad, tako da još nismo sigurni šta ćemo sve posetiti. Krenućemo prvo u obilazak otvorenim autobusom, pa ćemo dalje – dodali su turisti iz Švedske.

Da je sve više pozitivnih utisaka gostiju, potvrđuje i v.d. direktora Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov, koji ističe da glavni grad Srbije od 2008. godine beleži konstantan rast stranih turista.

– Beograd je za prvih pet meseci ove godine posetilo 205.000 gostiju, od toga 150.000 stranaca, koji su ostvarili ukupno 473.000 noćenja, što je za oko 15 odsto veća posećenost nego lane. Takođe, ne treba zaboraviti ni 50-60 hiljada gostiju koji u našu prestonicu dolaze turističkim kruzerima, koji ne noće, ali prave profit ugostiteljskim, kulturnim i drugim ustanovama u gradu – naveo je Veselinov za Beoinfo.

On je precizirao da su od stranih gostiju najveći porast ostvarili Belgijanci, koji su povećali broj dolazaka i noćenja za čak 61 odsto, što je, po njegovim rečima, rezultat dobre prezentacije našeg grada na sajmu turizma u Briselu početkom ove godine. Takođe, povećanje broja turista, od 15 do 30 odsto, beleži se iz Nemačke, skandinavskih zemalja, Grčke, Italije i Poljske, kao i zemalja regiona.

– Takođe, po prvim preliminarnim rezultatima, poseta stranih gostiju tokom juna i jula u Beogradu više je nego dobra, na šta ukazuju smeštajni kapaciteti, od kojih je većina popunjena više od 60 odsto. Procena je, po izveštajima turističkih informativnih centara TOB-a, da tokom leta oko 3.000 gostiju obilazi Beograd na sedmičnom nivou. Veliki broj stranih gostiju posetilo je srpsku prestonicu pre i posle „Egzit“ festivala, kao i sada dok traje Belef, koji je uvek atraktivan za naše turiste. Takođe, očekuje se veliki broj posetilaca u avgustu tokom Beogradskog festivala piva, Latino maratona i Festivala uličnih zabavljača, ali i, tradicionalno, tokom Sabora trube u Guči – ukazao je Dejan Veselinov.

On za ovaj povoljan trend, osim Turističke organizacije Srbije, zaslužnim smatra turističke agencije koje se bave receptivnim turizmom, hotele, hostele, vlasnike privatnog smeštaja, kao i ugostiteljske objekte i transportne kompanije. (Beoinfo)