Naslovna » BG servis » „Ili voziš ili piješ“ na Beer festu

„Ili voziš ili piješ“ na Beer festu

Kancelarija za mlade grada Beograda i Srpski komitet za bezbednost saobraćaja krajem 2009. godine počeli su preventivnu akciju za bezbednost u saobraćaju pod sloganom „Ili voziš ili piješ“.

U okviru najvećeg festivala piva u jugoistočnoj Evropi, biće postavljena tri štanda na kojima će volonteri sa alkometrima, koje Kancelariji za mlade ustupa saobraćajna policija, meriti nivo alkohola u krvi posetiocima. Oni koji budu imali nula promila alkohola u krvi pri izlasku sa „Beer festa“ i koji pokažu vozačku dozvolu i ključve od kola, dobiće na poklon jelkicu za auto i majicu sa logom kampanje „Ili voziš ili piješ“, čime se pridružuju velikom broju ljudi koji podržavaju kampanju i bezbedan model ponašanja u saobraćaju.

Proteklih dana sprovedena je akcija u okviru koje su se volonteri Kancelarije za mlade udružili sa Upravom saobraćajne policije i savesne vozače nagrađivali. Građani su imali pozitivne reakcije jer, kao što se za nepoštovanje zakona dobija kazna, za pravilno postupanje u saobraćaju, tokom ove akcije, dobija se nagrada.

Povod za početak kampanje bilo je istraživanje rađeno za potrebe grada Beograda („Javno mnjenje mladih“, septembar, 2009 CESID), gde je 18 odsto ispitanika uzrasta od 18 do 30 godina izjavilo da opravdava potrebu za vožnjom u pijanom stanju. Vožnja pod dejstvom alkohola jedan je od četiri osnovna faktora stradanja u saobraćaju, a mladi pijani vozači po pravilu izazivaju saobraćajne nezgode sa većim brojem poginulih i teško povređenih.

Cilj Kancelarije za mlade jeste da se u narednom periodu još više ustanova priključi ovoj kampanji u cilju povećnja svesti kod mladih o opasnostima vožnje u alkoholisanom stanju. (DuB)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.