Naslovna » Izlasci » Sport » Zimski sportovi aktuelni na Adi Ciganliji i tokom leta

Zimski sportovi aktuelni na Adi Ciganliji i tokom leta

Pored pregršt mogućnosti koje tokom leta nudi Ada Ciganija, njeni posetioci su u prilici da i tokom toplih dana uspešno nauče da skijaju ili održe formu za narednu snežnu sezonu.

– Jedinstveni ski-simulator u Srbiji i regionu omogućava svim ljubiteljima zimskih sportova da u okruženju kupača i suncobrana osete nesvakidašnji užitak – naveo je za Beoinfo instruktor tog centra Marko Malenić.

Po njegovim rečima, pokretna traka na ovom mestu postoji već pet godina, s tim da se od ove godine koristi nova podloga od polipropilenskih vlakana, koja sa mogućnošću promene nagiba od deset do 30 stepeni i ubrzanja od pet do 50 kilometara na sat pruža vrhunske uslove za trening. Podloga je, za razliku od prethodnih, mokra i klizava što korisniku daje isti osećaj kao da je na snegu.

Malenić je dodao da je nova staza idealna za početnike, jer omogućava da se uz nadzor licenciranih instruktora nauče pravilne tehnike skijanja.

– Pored potrebnog podešavanja nagiba i brzine, traka se u slučaju pada skijaša automatski zaustavlja, što rizik od povreda svodi na minimum. Takođe, moderna tehnologija zahteva od početnika ili poluskijaša pravilne tehnike skijanja, jer je na njoj nemoguće skijati na snegu, kao što je to slučaj na snegu – istakao je Malenić.

Trenutno je, po njegovim rečima, aktuelan letnji ski-kamp za klince od pet do 12 godina, u okviru kojeg se pripremaju za narednu takmičarsku sezonu.

– Kamp je predviđen da traje od maja do septembra, ali će zbog velikog interesovanja biti produžen do početka novembra, gde će mališani biti u prilici da tri puta sedmično uče sve o skijanju. Takođe, na ski-simulatoru je tokom proteklog zimskog raspusta, u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za sport i omladinu i JP „Ada Ciganlija“, naučilo da skija oko 90 učenika beogradskih škola – ukazao je Malenić.

On je podsetio da pored mališana programe redovno posećuju rekreativci koji održavaju formu, ali i početnici koji žele da početkom zimske sezone samostalno voze skije ili bord u prirodnim uslovima.

Standardna obuka, kako je precizirao, traje pet časova, koliko je potrebno da budući skijaš samostalno izađe na sneg i spusti se niz bilo koju stazu.

– Takođe, tokom letnje sezone u sklopu centra funkcioniše i škola rolera. Četiri instruktora su svakodnevno na raspolaganju velikom broju korisnika koji su u prilici da za dva školska časa nauče osnove vožnje na rolerima – istakao je Malenić.

Ljubitelji skijanja, pored tradicionalnog, imaju mogućnost da tokom sezone upražnjavaju i skijanje na vodi.
Žičara za skijanje na vodi predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju koja je smeštena na jugozapadnom delu Savskog jezera. Reč je o potpuno ekološkom kompleksu, sa najvišim nivoom bezbednosti.

– Prošle sezone smo imali četiri besplatna programa – školu plivanja, vaterpola, odbojke na pesku i spid-badmintona, dok je ove godine spisak proširen na škole kajaka, vaterpola, plivanja, ronjenja, američkog fudbala, karatea i aktivnosti u sklopu „Avantura parka“ – istakli su iz tog javnog preduzeća. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.