Naslovna » Izlasci » Festivali » 7. Slobodna zona: „Sutra“

7. Slobodna zona: „Sutra“

Sedmo izdanje filmskog festivala Slobodna zona biće održano od 4. do 9. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) i, po prvi put, u Domu omladine Beograda (Makedonska 22).

Tokom šest festivalskih dana, publika Slobodne zone imaće priliku da vidi 40 filmova o najaktuelnijim društvenim i političkim temama iz celog sveta. Autorke i autori filmova svojim ličnim primerom i filmovima duboko su posvećeni veri u čoveka i mogućnost promene, bez obzira na istorijske okolnosti i lična ograničenja, verske i društvene dogme i pritiske.

Ovogodišnji festival otvara novo ostvarenje iranskog reditelja Džafara Panahija koji je osuđen pravosnažno na šest godina zatvora i 20 godina zabrane rada, jer veruje da čovek može i ima pravo da menja i preispituje sistem u kome živi, a ne samo da mu služi. Prošvercovan u kolaču, na USB stiku „Ovo nije film“ svojevrsna je afirmacija života, ljudskog duha i potrebe za stvaranjem.

Junaci filmova vode na putovanje. Hari Belafonte, kao neumorni borac za ljudska prava, u filmu Suzan Roštok „Pevaj svoju pesmu“ vodi kroz neka od najburnijih poglavlja američke i svetske istorije druge polovine 20. i početka 21. veka, a proslavljeni umetnik i fotograf Vik Muniz u filmu „Deponija“ pronalazi lepotu na najvećoj deponiji na svetu među skupljačima sekundarnih sirovina u Rio de Žaneiru.

Početkom raspada bivšeg Sovjetskog saveza, uplašene neizvesnošću i siromaštvom mnoge majke su slale kćeri na Zapad u „bolje sutra“, što dalje od kuće, da započnu novi život i ostvare (njihove) snove. Jedna od tih Kćeri sudbine, Katja Fedulova, sa kamerom u ruci kreće u potragu za devojkama iz svoje generacije rasutim po svetu u nadi da će jednoga dana sve one uspeti da se vrate „kući“. Reditelj Srđan Keča, jedan od selektora Slobodne zone i diplomac Londonske nacionalne filmske škole, svojim filmom „Pismo ocu“, vraća se kući. Posle smrti oca, u svojim filmskim pismima, autor filma govori o svemu o čemu smo godinama ćutali.

Američku rediteljku izraelskog porekla, Almu Harel, u potrazi za lokacijom za snimanje spota put je naneo na fatamorganu u pustinji – gradić Bombay Beach, nasukan na obali američkog sna. Među njegovim neobičnim stanovnicima provešće više od godinu dana – i pronaći lepotu, optimizam i nadu na mestu kome je i Bog rekao laku noć.

Ove godine na festival dolaze diplomci Londonske nacionalne filmske škole, a selekcijom filmova će se predstaviti i kolege sa drugih sličnih manifestacija. Najveći i najvažniji festival dokumentarnog filma iz švedske Tempo iz Štokholma, u okviru linije „Tempo u Beogradu“, uz prisustvo autorki i autora filmova predstaviće nekoliko najboljih ostvarenja savremene švedske dokumentarne produkcije. Publika će imati priliku da pogleda naslove kao što su „Ljubav u doba rata“, „Pokajnici“, „Moje srce tame“, „Zov krvi“ i druge.

Polaznici kampa Slobodna Zona Jr, u okviru festivala imaju svoju programsku liniju „Juniori selektori“, a u njihovom izboru su se našli filmovi koji su imali zapažena učešća na prestižnim festivalima širom sveta („Crvena kapela“, „Oproštaj krvi“, „Svi ste vi kapetani“, „Atenberg“ i „Tibet u pesmama“).

Na promotivnim materijalima Slobodne zone nalaze se radovi Milice Drakulić i Antoana Stefana Šojata. Njih dvoje zaslužno je za ovogodišnji vizuelni identitet Slobodne zone, a njihovi radovi su izabrani između radova 150 srednjoškolaca širom Srbije, koji su poslali svoj kreativan odgovor na temu „Sutra“ – moto ovogodišnje Slobodne zone.

Karte za pojedinačne projekcije će biti u prodaji od 28. oktobra na biletarnicama Dvorane KCB i DOB. Cena pojedinačne karte biće 200 dinara. Karte za reprizne termine će se prodavati po ceni od 150 din.

Program pogledajte OVDE(dub)

[box_dark]Slobodna zona na bis – Dvorana KCB (Kolarčeva 6)
Četvrtak, 10. novembar
(15.00) Bombaj Bič
(17.00) Ovo nije film
(19.00) Deponija
(21.00) Zidovi[/box_dark]


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.