Naslovna » Izlasci » Izložbe » Omladinske radne akcije (1946-1990)

Omladinske radne akcije (1946-1990)

Do 7. novembra u Pedagoškom muzeju (Uzun Mirkova 14) biće otvorena izložba „Omladinske radne akcije (1946-1990)“.

Autori Ljiljana Stankov i Milan Simić napravili su izbor iz bogate foto dokumentacije Omladinskog lista Mladost, koja se čuva u Muzeju a sadrži oko 8.000 fotografija snimljenih u periodu od 1944. do 1990. godine. Značajan deo posvećen je omladinskim radnim akcijama. Među autorima fotografija su Tomislav Peternek, Franjo Medar, Stanko Vrzić, Miloš Vučić, Milan Simić, a manji broj potiče iz fototeke Tanjuga. Momenti mladalačkog entuzijazma, zabeleženi foto aparatom, postali su svedočanstvo o nastajanju pruga, mostova, tunela, fabrika, hidocentrala, novih gradova, puteva…

Jedan od razloga koji je uticao na opredeljenje autora da fond Mladosti predstavi u okviru ove teme je podatak da su pre 65 godina pokrenute prve velike omladinske radne akcije u kojima su učestvovali mladi iz cele Jugoslavije. O aktuelnosti govori i primer ponovnog organizovanja omladinske radne akcije u Vrnjačkoj Banji 2011. godine.

Ovoj temi posvećene su tri monografije objavljene u izdanju NIP Mladost i brojni članci u kojima su se autori, istoričari, sociolozi, pedagozi, bavili različitim pitanjima – njihovom značaju, principima na kojima su bile zasnovane, ekonomskoj, ideološkoj i političkoj dimenziji, vaspitnoj ulozi. Međutim, mnoga pitanja nisu obuhvaćena pa omladinske radne akcije mogu da budu izazov budućim istraživačima, za nova proučavanja i tumačenja.

Ovom izložbom, koju čini više tematskih celina, autori su nastojali da ponude jedno od mogućih viđenja perioda privredne izgradnje Jugoslavije i učešća mladih u tom procesu. Paralelno sa radom na trasi, odvijala se borba protiv nepismenosti i sticanje stručnih znanja, koja su omladini pružala mogućnost zaposlenja. Zabava, sport i takmičenja u svim oblastima, činila su deo zajedničkog života u naseljima. O tome govori raznovrsnost izloženog materijala koji se čuva u zbirkama muzeja ili je deo privatnih kolekcija i vlasništvo nekadašnjih brigadira i brigadirki. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.