Izdvajamo
Naslovna / BG servis / Petarde – opasna „zabava“ za decu
Petarde
Petarde

Petarde – opasna „zabava“ za decu

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda apelovao je na roditelje, staratelje, vaspitače, prosvetne radnike i sve one koji rade sa decom i mladima da im ne dozvoljavaju upotrebu pirotehničkih sredstava.

Zavod ih je pozvao i da preduzmu sve mere kako bi deca bila pod njihovim nadzorom za vreme praznika, kada se ova sredstva najčešće koriste, kao i da ih blagovremeno edukuju o opasnim posledicama korišćenja pirotehničkih sredstava.

Petarde se pojavljuju u ilegalnoj prodaji uoči novogodišnjih praznika i mališani ih kupuju ne razmišljajući o tome da im petarde mogu ostaviti trajne posledice po zdravlje, iako policija i lekari upozoravaju na opasnost od nesmotrenog igranja pirotehničkim sredstvima.

– Bliže se božićna i novogodišnja slavlja i sve je veći strah roditelja, vaspitača, zdravstvenih radnika i celog društva od posledica upotrebe petardi i njima sličnih eksplozivnih naprava. Ovim pirotehničkim sredstvima mogu da nanesu ozbiljne povrede sebi i drugima – rekla je dr Milena Paunović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ona je ukazala na izveštaje iz zdravstvenih ustanova, u kojima se navodi da u ovo doba godine, pogotovo u večernjim satima, sve više pacijenata, i to mladih i dece, ima različite povrede uzrokovane petardama.

– Te povrede mogu da budu lakše, kao što su opekotine prvog stepena, ogrebotine, razderotine. U ozbiljne i vrlo teške povrede spadaju teške opekotine po koži, naročito na rukama, odnosno prstima, gubitak jednog ili više prstiju, a neretko i cele šake. Posebno se ističu teške povrede lica, gubitak oka ili sluha. Ove povrede zahtevaju dugo bolničko lečenje i ostavljaju trajni invaliditet kod deteta ili odrasle osobe – rekla je dr Milena Paunović.

Povrede nastaju zbog nepravilnog rukovanja petardama, kao i zbog njihovog lošeg kvaliteta. (Beoinfo)

Kurs "Abeceda onlajna"

Proverite i...

Konkurs za najlepše okićenu stambenu fasadu ili terasu

Konkurs za najlepše okićenu stambenu fasadu ili terasu

Gradske vlasti raspisuju konkurs za najlepše okićenu stambenu fasadu ili terasu u Beogradu, koja će ...

3 komentar(a)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>