Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

* DuB | 31. 3. 2015.

Scroll to top

Top

3 Comments

Petarde – opasna "zabava" za decu

Petarde – opasna „zabava“ za decu

| Objavljeno: 26. 12. 2011.

5 Flares Filament.io 5 Flares ×

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda apelovao je na roditelje, staratelje, vaspitače, prosvetne radnike i sve one koji rade sa decom i mladima da im ne dozvoljavaju upotrebu pirotehničkih sredstava.

Zavod ih je pozvao i da preduzmu sve mere kako bi deca bila pod njihovim nadzorom za vreme praznika, kada se ova sredstva najčešće koriste, kao i da ih blagovremeno edukuju o opasnim posledicama korišćenja pirotehničkih sredstava.

Petarde se pojavljuju u ilegalnoj prodaji uoči novogodišnjih praznika i mališani ih kupuju ne razmišljajući o tome da im petarde mogu ostaviti trajne posledice po zdravlje, iako policija i lekari upozoravaju na opasnost od nesmotrenog igranja pirotehničkim sredstvima.

– Bliže se božićna i novogodišnja slavlja i sve je veći strah roditelja, vaspitača, zdravstvenih radnika i celog društva od posledica upotrebe petardi i njima sličnih eksplozivnih naprava. Ovim pirotehničkim sredstvima mogu da nanesu ozbiljne povrede sebi i drugima – rekla je dr Milena Paunović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ona je ukazala na izveštaje iz zdravstvenih ustanova, u kojima se navodi da u ovo doba godine, pogotovo u večernjim satima, sve više pacijenata, i to mladih i dece, ima različite povrede uzrokovane petardama.

– Te povrede mogu da budu lakše, kao što su opekotine prvog stepena, ogrebotine, razderotine. U ozbiljne i vrlo teške povrede spadaju teške opekotine po koži, naročito na rukama, odnosno prstima, gubitak jednog ili više prstiju, a neretko i cele šake. Posebno se ističu teške povrede lica, gubitak oka ili sluha. Ove povrede zahtevaju dugo bolničko lečenje i ostavljaju trajni invaliditet kod deteta ili odrasle osobe – rekla je dr Milena Paunović.

Povrede nastaju zbog nepravilnog rukovanja petardama, kao i zbog njihovog lošeg kvaliteta. (Beoinfo)

5 Flares Twitter 1 Google+ 0 Facebook 4 Email -- Filament.io 5 Flares ×