Izdvajamo
Naslovna / Blog / Dan u Beogradu / Počinje registracija .SRB domena

Počinje registracija .SRB domena

Upravni odbor Registra nacionalnog internet domena Srbije doneo je Odluku o početku registracije .SRB domena, a kao datum je određen Dan svetog Save, 27. januar 2012.

Ćirilički internet domen .SRB je novi, drugi nacionalni domen Republike Srbije, a posle ruskog .RF i drugi internet domen na svetu na ćiriličnom pismu koji je moguće registrovati.

Naš .SRB je deo porodice internacionalizovanih domena (Internationalized Domain Name – IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom. Svoj IDN na nacionalnom pismu već imaju najveće države i narodi sveta – Rusija i Kina, kao i mnogo arapskih i dalekoistočnih zemalja.

Nacionalni internet domen je oznaka teritorijalne pripadnosti i kao takav izuzetno je bitan za definisanje internet identiteta svih koji žive i rade u Srbiji. Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .SRB domena će se, za razliku od mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane. Stoga je i slogan kampanje za popularizaciju korišćenja .SRB domena „Linkuj kao što govoriš!“.

Prvih šest meseci pravo preče registracije .SRB domena imaće samo vlasnici postojećih .RS domena, i to po ceni od 1 dinar. Posle tog perioda, ćirilične domene moći će da registruje svako ko želi, bez obzira na to da li poseduje određeni .RS domen ili ne.

Više informacija – OVDE. (danubeogradu.rs)

Kurs "Abeceda onlajna"

Proverite i...

Volonteri - Dan u Beogradu

Šansa za praksu – postani volonter portala Dan u Beogradu

Portal Dan u Beogradu pripremio je konkurs za sve studente i ostale mlade ljude koji ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>