Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Dan u Beogradu | April 23, 2014

Scroll to top

Top

No Comments

Počinje registracija .SRB domena

Počinje registracija .SRB domena

| On 19, Dec 2011

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Upravni odbor Registra nacionalnog internet domena Srbije doneo je Odluku o početku registracije .SRB domena, a kao datum je određen Dan svetog Save, 27. januar 2012. Ćirilički internet domen .SRB je novi, drugi nacionalni domen Republike Srbije, a posle ruskog .RF i drugi internet domen na svetu na ćiriličnom pismu koji je moguće registrovati.

Naš .SRB je deo porodice internacionalizovanih domena (Internationalized Domain Name – IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom. Svoj IDN na nacionalnom pismu već imaju najveće države i narodi sveta – Rusija i Kina, kao i mnogo arapskih i dalekoistočnih zemalja.

Nacionalni internet domen je oznaka teritorijalne pripadnosti i kao takav izuzetno je bitan za definisanje internet identiteta svih koji žive i rade u Srbiji. Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .SRB domena će se, za razliku od mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane. Stoga je i slogan kampanje za popularizaciju korišćenja .SRB domena “Linkuj kao što govoriš!”.

Prvih šest meseci pravo preče registracije .SRB domena imaće samo vlasnici postojećih .RS domena, i to po ceni od 1 dinar. Posle tog perioda, ćirilične domene moći će da registruje svako ko želi, bez obzira na to da li poseduje određeni .RS domen ili ne.

Više informacija – OVDE. (danubeogradu.rs)


Submit a Comment

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *


0 Flares Twitter 0 Google+ 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×