Naslovna » BG svaštara » Dani Beograda od 16. do 19. aprila: „Beograd povezuje“

Dani Beograda od 16. do 19. aprila: „Beograd povezuje“

Dani Beograda ove godine biće tradicionalno obeleženi već 10. godinu zaredom, od 16. do 19. aprila, nizom kulturnih i obrazovnih programa pod sloganom „Beograd povezuje“.

Pošto se manifestacija ove godine održava u vreme uskršnjih praznika, prvi put u okviru programa biće izveden i Vaskršnji koncert Beogradskog kamernog hora u Skupštini grada, pod dirigentskom palicom Vladimira Markovića.

Dani Beograda posvećeni su značajnim datumima u istoriji našeg grada. Prvi datum važan je zato što je 16. aprila 878. slovensko ime Beograd prvi put pomenuto u jednom pisanom dokumentu, dok je 19. aprila 1867. godine poslednji turski komandant Ali Riza-paša simbolično predao ključeve Knezu Mihailu na Kalemegdanu. Različiti programi podsetiće naše sugrađane i posetioce Beograda na ove značajne podatke iz naše istorije.

Ove godine prvi put će biti priređen muzičko-sportski dan za najmlađe Beograđane u Pionirskom gradu, kao i program „Beograd Andrićevim koracima“, u okviru kojeg će moći da se posete najznačajnija mesta za koje je Andrić bio vezan tokom života. Na Adi Huji biće otvoren „Supernatural“ ekološki park, što je takođe novina ovogodišnje manifestacije. Pomoćnica gradonačelnika i predsednica Organizacionog odbora Dana Beograda, Tatjana Pašić, podsetila je da će proglašenje ovogodišnjih dobitnika Nagrade grada Beograda biti 19. aprila u 10.00 na svečanoj sednici Skupštine grada.

DANI BEOGRADA 2012 – PROGRAM

Gradska sekretarka za kulturu, Ivana Avžner, istakla je da će veliki broj programa biti realizovan na otvorenim prostorima, poput izložbe fotografija „Beogradske priče“ na platou ispred Kulturnog centra Beograda. Reč je o fotografijama velikog formata različitih autora.

– JP „Beogradska tvrđava“ tradicionalno priprema različite programe. Tako će u Galeriji u unutrašnjoj Stambol kapiji biti izložene skulpture i crteži Katarine Lazić Vasiljević, dok će tokom Dana Beograda u okviru radionice starih zanata biti prezentovana izrada „Ale“ po nacrtu Rastka Ćirića, kao i unikatne „Despotove stolice“. U Muzičkom paviljonu biće održani koncerti učenika Muzičke škole „Stanković“, koji će tih dana svojom muzikom ulepšati boravak i šetnju Beograđana u parku Kalemegdan. U Kuli Nebojša će u toku četiri književne večeri, pod zajedničkim nazivom „Priče o Beogradu“ biti predstavljeno devet knjiga koje govore o Beogradu – rekla je Ivana Avžner.

Direktor Belef centra Vuk Despotović istakao je da su ovogodišnji Dani Beograda, u skladu sa sloganom „Beograd povezuje“, proizvod dobre saradnje Belef centra, Turističke organizacije Beograda i svih ustanova kulture grada Beograda.

Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda, podsetio je da su kao i prethodnih godina, svi programi TOB-a besplatni.

– Beograđani će biti u prilici da iz različitih programa saznaju nešto više o svome gradu, a ponudićemo im i različite načine razgledanja grada, kao što je razgledanje prestonice tramvajem. Posebno bih izdvojio novu šetajuću turu, koja uključuje Svetogorsku ulicu, Kopitarevu gradinu i posetu Domu Jevrema Grujića u pratnji istoričarke Gordane Gordić – kazao je Veselinov. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.