Naslovna » Izlasci » Pozorište » Perpetuumdance: Zen – ni reč, ni ćutnja

Perpetuumdance: Zen – ni reč, ni ćutnja

U Pozorištu na Terazijama, 3. maja od 19.30, premijerno će biti izvedena plesna predstava „Zen – ni reč, ni ćutnja“ trupe „Perpetuumdance“.

Predstava je inspirisana pričom „10 slika čuvanja vola“, koja se smatra najpoznatijim opisom ostvarenja i puta Zena, čiji je tvorac Zen učitelj Kakuan Šien iz perioda dinastije Sung.

Priča „10 slika čuvanja vola“ zapravo predstavlja deset stupnjeva koje čovek mora preći u kroćenju i razobličavanju svog ega i ego-programa, koji je duboko utisnut u njemu. To je putokaz za svakoga ko teži ka istinskom buđenju svoje prave , izvorne prirode, i dostizanju iskonske slobode.

Autor slika, pesama i pratećih objašnjenja, koja sačinjavaju ovu jedinstvenu pripovest, Zen učitelj Kakuan Šien, nije bio prvi koji je pokušao da slikovito opiše stadijume Zen discipline, ali ova njegova priča ima jednu odliku koja je bitno razlikuje od priča njegovih prethodnika. Naime, prethodni autori, na koje se i sam Kakuan oslanjao pri stvranju svojih 10 slika, okončavali su svoj Zen put – prazninom, tj. poimanjem i dostizanjem praznine kao najvišeg dostignuća.

Kakuan je otišao korak dalje, smatrajući da je dostizanje praznine tek početak puta, i da se najveći duhovni razvoj očituje u svetu, kao najlepša manifestacija „čudesne upotrebe“. Čovek koji je prošao Zen put, i Zen obuku, nastavlja svoj život sa najvišim stupnjem i osećajem slobode, sa razvijenom saosećajnošću i smirenošću, i kao takav dužan je da nadahnjuje sve oko sebe i da drugima pomaže da na isti način dosegnu istinu. (danubeogradu.rs)

Koreografija i režija: Svetlana Đurović
Igraju: Ana i Marija Obradović
Muzika: tradicionalna muzika Japana, Tibeta, Kine, Indije.
Kostimografija: Ida Ignjatović
Fotografija: Srđan Mihić

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.