Naslovna » BG svaštara » Književnost » Priče o Beogradu: Ovako se živelo

Priče o Beogradu: Ovako se živelo

U okviru projekta „Priče o Beogradu“ u Kuli Nebojša u četvrtak i petak, 19. i 20. aprila od 19.00, Izdavačka kuća „Kreativni centar“ predstaviće knjige iz edicije „Ovako se živelo“.

O knjigama „U Osmanskom carstvu“ Aleksandra Fotića i „Beograd u doba Miloša Obrenovića“ Ane Stolić razgovaraće se u četvrtak, 19. aprila. Aleksandar Fotić u svojoj knjizi „U Osmanskom carstvu“ opisuje život u doba Turaka, izgled orijentalnih kuća, turčenje i poturice, ali i obnovu srpske crkve, kako je izgledalo prvo vatreno oružje i šta znače pojedine turske reči.

Knjiga „Beograd u doba kneza Miloša Obrenovića“ autorke Ane Stolić provešće čitaoce kroz Beograd posle Drugog srpskog ustanka. Autorka otkriva šta se sve moglo naći na trpezi kneza Miloša Obrenovića, u čijim se kućama prvo pojavio evropski nameštaj, šta je sve bila dužnost policije, šta je bio lek protiv kolere i koja su zdanja podignuta u tom periodu.

U Kuli Nebojša Radina Vučetić sa svojim delima „Prestonica nezavisne Srbije (1878–1918)“, „Beograd između dva rata (1918–1941)“ i „Život u socijalizmu (1945-1980)“ predstaviće se u petak, 20. aprila. „Prestonica nezavisne Srbije (1878–1918)“ dočarava kako su živeli Beograđani na prelazu dva veka, kada su se pojavili prvi automobil, tramvaj i fudbalska lopta, kako se uređivao enterijer i kakva je moda bila tih dana, ali i gde se su se susretali mladići i devojke i kako su se zabavljali. U delu „Beograd između dva rata (1918–1941)“ Radina Vučetić piše o vodećim srpskim industrijalcima, slavnim umetnicima koji su bili gosti Beograda, prvoj radio emisiji i saznanju Beograđana o televiziji. „Život u socijalizmu (1945–1980)“ govori o tome kako su okončane studentske demonstracije 1968. godine i šta su izgradile omladinske radne akcije, ali i kako je proslavljan rođendan Josipa Broza Tita, kada je „fića“ postao nacionalni auto, a žene dobile pravo glasa.

Projektom „Priče o Beogradu“ JP „Beogradska tvrđava“ nastavlja da promoviše književna dela domaćih autora razgovorima sa piscima i stručnjacima iz različitih oblasti kulture, a u cilju uspostavljanja novog sadržaja u revitalizovanom prostoru Kule Nebojša i promocije kulturnog i umetničkog duha Beograda. (danubeogradu.rs)