Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Nebeski spektakl tranzit Venere – 6. juna 2012.

Nebeski spektakl tranzit Venere – 6. juna 2012.

Svemirski ples, poznat kao tranzit Venere, kada će Zemlja, Venera i Sunce biti u istoj liniji, moći će da se vidi u Srbiji 6. juna sat posle izlaska Sunca. Prizor prelaska Venere ispred Sunca jedan je od najiščekivanijih astronomskih fenomena, koji je u prošlosti pomerao granice znanja, ponekad i sa dramatičnim posledicama.

„Vekovima je tranzit Venere bio jedan od velikih trenutaka za astronome“, rekao je za AFP Klod Katala, šef Pariske opservatorije.

„Sad ili nikad“, poručio je svojim čitaocima britanski časopis „Physics Word“, podsetivši da je naredni Venerin „randevu“ sa Suncem zakazan tek za 2117. godinu.

Tokom tranzita, Venera prolazi između Zemlje i Sunca, poput male crne tačke koja će se tokom šest i po sati videti na blistavom disku naše zvezde. Ukoliko ne bude oblačno, stanovnici Severne i Centralne Amerike kao i severnijih delova Južne Amerike, imaće priliku da 5. juna uveče vide početak tranzita.

Ceo tranzit će biti vidljiv iz istočne Azije i zapadnog Pacifika, dok će Evropljani i stanovnici Bliskog istoka i Južne Azije moći da posmatraju sam kraj ovog fenomena 6. juna, tokom izlaska Sunca.

Zapadni i jugozapadni delovi Afrike, kao i veći deo Južne Amerike moći će da prate ovaj spektakl isključivo preko Interneta.
Naučnici i ovog puta upozoravaju na opasnost od gledanja u Sunce bez odgovarajuće zaštite.

Dosad je registrovano svega šest Venerinih tranzita i to iz razloga što pre proračuna nemačkog matematičara iz 17. veka Johana Keplera, niko nije znao gde treba da gleda, niti je imao za to neophodna sočiva. Tranziti se događaju u, kako astronomi kažu, „uvrnutim“ kombinacijama: u junu ili decembru, i to u parovima u razmaku od osam godina. A zatim nastupa dugo čekanje. Posle decembarskih, dolaze junski tranziti, ali 105 godina kasnije.

Junski tranziti, pak, smenjuju decembarske 121 i po godinu kasnije. Na primer, nakon tranzita u decembru 1882. godine, usledio je tranzit u junu 2004. godine, a osam godina kasnije, 6. juna 2012. godine moći ćemo da vidimo reprizu.

Zatim će astronomi morati da budu veoma strpljivi sve do decembra 2117. godine, odnosno decembra 2125. godine, kada će se tranzit ponoviti. A onda opet duga pauza. (Ekopedia)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.