Izdvajamo
Naslovna / BG špijun / Svetske prestonice / Dela Gustava Klimta u muzeju „Belvedere“ u Beču
Klimt - Sonnenblume © Belvedere, Wien
Klimt - Sonnenblume © Belvedere, Wien

Dela Gustava Klimta u muzeju „Belvedere“ u Beču

Povodom 150 godina od rođenja čuvenog austrijskog slikara Gustava Klimta (1862-1918) u muzeju „Belvedere“ u glavnom gradu Austrije pripremljena je specijalna prezentacija poznatog umetnika, od 12. jula 2012. do 6. januara 2013. godine.

Izložba „Remek-dela u fokusu: 150 godina Gustava Klimta“ u „Gornjem Belvedereu“, najveću zbirku slika Gustava Klimta predstaviće u novom svetlu. Suprotno od većine izložbi koje se prikazuju poslednjih godina, ovde se neće raditi o tematizaciji stilskih i umetničkih odnosa, već o samim delima i o svedočenju koje svako od ovih glavnih dela upućuje posmatraču.

Osim poznatih remek-dela kao što su „Poljubac“ i „Judit“ na izložbi će biti predstavljena i dva noviteta zbirke: slika „Suncokret“ i „Porodica“, koji su u martu ove godine u „Belvedere“ pristigli iz jedne privatne zbirke, čime je zbirka Belvederea povećana na 24 Klimtova dela.

Tokom 150 godina Klimt je postao ne samo umetničko-naučni fenomen već i fenomen savremene istorije. Interdisciplinarnim pristupom i izborom predmeta kao i grafičkom i intermedijalnom pripremom, Klimt će posmatračima biti približen na potpuno nov način.

Muzej „Belvedere“ poseduje najveću zbirku ulja na platnu Gustava Klimta kao i monumentalni „Betovenov friz“ i umetnikovu knjigu skica. (danubeogradu.rs)

Kurs "Abeceda onlajna"

Proverite i...

Tragedija u Parizu (flickr by eric salard)

Tragedija u Parizu: Sedam napada, 129 poginulih

Tragedija u Parizu dogodila se sinoć i noćas, a po zvaničnim podacima ubijeno je 127 osoba, dok ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>