Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Dan u Beogradu | April 17, 2014

Scroll to top

Top

No Comments

Dela Gustava Klimta u muzeju "Belvedere" u Beču

Dela Gustava Klimta u muzeju “Belvedere” u Beču

| On 02, Jul 2012

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Povodom 150 godina od rođenja čuvenog austrijskog slikara Gustava Klimta (1862-1918) u muzeju “Belvedere” u glavnom gradu Austrije pripremljena je specijalna prezentacija poznatog umetnika, od 12. jula 2012. do 6. januara 2013. godine.

Izložba “Remek-dela u fokusu: 150 godina Gustava Klimta” u “Gornjem Belvedereu”, najveću zbirku slika Gustava Klimta predstaviće u novom svetlu. Suprotno od većine izložbi koje se prikazuju poslednjih godina, ovde se neće raditi o tematizaciji stilskih i umetničkih odnosa, već o samim delima i o svedočenju koje svako od ovih glavnih dela upućuje posmatraču.

Osim poznatih remek-dela kao što su “Poljubac” i “Judit” na izložbi će biti predstavljena i dva noviteta zbirke: slika “Suncokret” i “Porodica”, koji su u martu ove godine u “Belvedere” pristigli iz jedne privatne zbirke, čime je zbirka Belvederea povećana na 24 Klimtova dela.

Tokom 150 godina Klimt je postao ne samo umetničko-naučni fenomen već i fenomen savremene istorije. Interdisciplinarnim pristupom i izborom predmeta kao i grafičkom i intermedijalnom pripremom, Klimt će posmatračima biti približen na potpuno nov način.

Muzej “Belvedere” poseduje najveću zbirku ulja na platnu Gustava Klimta kao i monumentalni “Betovenov friz” i umetnikovu knjigu skica. (danubeogradu.rs)


Submit a Comment

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *


0 Flares Twitter 0 Google+ 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×