Naslovna » BG špijun » Manifestacije u Novom Sadu tokom avgusta 2012.

Manifestacije u Novom Sadu tokom avgusta 2012.

U Novom Sadu još se nije slegla prašina koju su napravili posetioci Exita, ali kraj ovogodišnjeg izdanja jednog od naših najprestižnijih festivala ne znači da je leto u Novom Sadu nezanimljivo.

Pored Novosadskog muzičkog leta (do 24. avgusta), aktivni su i kustosi Spomen zbirke Pavla Beljanskog. Svakog četvrtka u mesecu do kraja avgusta posetioci mogu da prate tematska predavanja i stručna tumačenja aktuelnih izložbi, da pogledaju projekcije dokumentaraca i igranih filmova, ali i prisustvuju koncertima i prezentacijama.

Aktivno leto“ je program kreativnih radionica i kolonije na temu „Tvrđave na Dunavu“. Na Petrovaradinskoj tvrđavi, do 20. septembra, biće organizovani programi i za decu i mlade.

Na plaži „Špic“ u Futogu, od 3. do 5. avgusta, Moto club Classic Wheels organizovaće Moto show 2012, jedan od najvećih moto skupova u Srbiji. Na Dunavu se na moto susretima služi i bezalkoholno pivo, pošto ovaj klub već nekoliko godina zaredom organizuje tribine o bezbednosti u saobraćaju i edukaciju dece školskog uzrasta u saradnji sa Centrom za prevenciju bolesti
zavisnosti pri Domu zdravlja u Novom Sadu.

Od 4. do 13. avgusta Biciklistički savez Vojvodine organizovaće Biciklističku turuTri regije“ čiji je start i cilj u Novom Sadu. Tura se vozi kroz Srbiju, Rumuniju i Mađarsku, a vozači će proći kroz Temišvar, Arad, Đulu, Bekeščabu, Senteš i Apatin.

Udruženje građana „Artkor“ od 17. do 19. avgusta, na raznim lokacijama u Novom Sadu, organizovaće Dane Brazila. Publika će moći da se upozna sa tradicijom, bogatom baštinom i kulturnim identitetom brazilske kulture. Novosadske sportske i muzičke grupe koje se bave brazilskim kulturnim nasleđem pokazaće svoje veštine i znanja kroz radionice kapuere, plesove, dramske radionice i predstavu čija je tema istorija Brazila. Biće organizovane i izložbe fotografija, maski, prezentovana tradicionalna brazilska kuhinja i prikazani filmovi. Pored nekoliko koncerata, manifestacija će biti završena karnevalskom povorkom.

Od 24. do 26. avgusta na Trgu slobode i u okolini Novog Sada, Jugoslovenski auto moto klub „Veteran“ prirediće međunarodni skup starovremenskih vozila, a na Petrovaradinskoj tvrđavi od 24. do 27. avgusta biće organizovani Dani srednjeg veka. Zainteresovani će moći da uživaju u turnirima u društvenim i strateškim igrama, srednjovekovnom mačevanju, nadmetanju u streličarstvu, a biće dočaran život u to doba, borbe i formacijsko ratovanje, uz prezentacije starih zanata. Ulaz će biti besplatan.

Krajem avgusta, u centru pažnje će biti takmičenje u kuvanju riblje čorbe u Ribljoj čardi „Kamenjar“, a biće uzbudljivo i u Bukovcu, 31. avgusta i 1. septembra, kada je na programu Burn Evropski izazov u planinskom skejtbordu. Mountainboard će se voziti na bukovačkoj stazi, koja važi za jednu od bržih i težih u Srbiji, a po dužini od 700 metara spada među vodeće svetske staze.

Za prvi dan su planirane trening vožnje i kvalifikacione trke u periodu od 13.00 do 16.00. Glavni program je u subotu, uz takmičenje u slobodnom stilu, gde će biti proglašeni pobednici u „big air“ i „best trick“ nadmetanjima. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.