Naslovna » BG svaštara » Nauka » Obeležavanje Dana nauke 10. jula

Obeležavanje Dana nauke 10. jula

Povodom Dana nauke, koji se u Republici Srbiji obeležava 10. jula (dan rođenja Nikole Tesle), Centar za promociju nauke organizuje nekoliko aktivnosti u cilju približavanja naučnih disciplina najširoj javnosti.

Ovogodišnja tema Dana nauke je astronomija i u cilju njene promocije, Centar organizuje besplatne posete Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari, koja ove godine obeležava 125 godina postojanja.

Posetioce očekuje šetnja krugom opservatorije, upoznavanje sa arhitekturom objekta i posmatračkim paviljonima. Kroz istoriju ove institucije, njenu ulogu, značaj i domete vodiće vas naši poznati astronomi.

Svi zainteresovani pozvani su da se prijave za ovaj besplatni naučni izlet putem sajta www.dannauke.cpn.rs. Prevoz je organizovan u terminima od 17.00 i 19.00 sa platoa ispred Skupštine grada Beograda. (Ukoliko neko dolazi sopstvenim ili gradskim prevozom – autobuska linija 65, adresa je
Volgina 7).

Astronomska opservatorija na Zvezdari je kompleks od izuzetnog arhitektonskog, umetničkog i nacionalnog značaja. S obzirom na to da je vremenom praktično postala deo šireg centra grada i da zbog gradske svetlosti više ne može u potpunosti da služi svojoj osnovnoj nameni, Centar je podržao inicijativu da ona preraste u Muzej astronomije.

Prva ustanova kod nas za „posmatranje zvezda“ nastala je 1887. kao plod zalaganja prof. Milana Nedeljkovića, započevši svoj rad sa svega tri instrumenta. Postepeno se razvijala početkom 20. veka, a od 1929. do 1932. trajala je izgradnja objekata koje je projektovao arhitekta Jan Dubovi. Astronomska opservatorija predstavlja prvi kompleks modernističke arhitekture u Beogradu. Upravo po zvezdarnici, gradska opština, koja se do tada zvala Veliki Vračar, dobila je ime Zvezdara.

Na Dan nauke, Centar za promociju nauke u Galeriji nauke i tehnike SANU-a od 18.00 organizuje tribinu „Lov na Higsov bozon: Da li je uhvaćena božja čestica“, posvećenu aktuelnom velikom naučnom otkriću. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.