Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

* DuB | 26. 3. 2015.

Scroll to top

Top

No Comments

Obnova još dve gradske fasade

Obnova još dve gradske fasade

| Objavljeno: 2. 7. 2012.

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Na još dve fasade, u Svetozara Markovića 52a i Prote Mateje 52, koje su pod zaštitom države, započeti su radovi na revitalizaciji. Oba objekta biće obnovljena do kraja godine, a radovi se finansiraju iz gradskog budžeta.

Dvospratna stambena zgrada u Svetozara Markovića 52a nalazi se na uglu sa Birčaninovom ulicom i izgrađena je dvadesetih godina prošlog veka. Objekat je u maniru akademizma i odlikuje se bogatom i izražajnom dekorativnom plastikom, sa dva balkona i dve kapije kvalitetne umetničko-zanatske izrade.

Radovima je predviđeno novo malterisanje sa izradom dekorativne plastike i bojenje fasade. Oštećene površine biće od novog veštačkog kamena, a „zdrave“ će se očistiti i oprati. Biće zamenjen dotrajali krovni pokrivač, fasadna limarija, balkoni, spoljna krila drvene fasadne stolarije, a postojeća bravarija biće restaurirana.

Objekat u Prote Mateje 52 izgrađen je 1912. godine u duhu akademizma, sa elementima secesijske plastike na fasadi. Podeonim vencem glavna fasada objekta podeljena je na zonu prizemlja i sprata. Zgrada je ukrašena raskošnim floralnim motivima, a ulazna kapija izrazite je stilske i zanatske vrednosti.

Obe zgrade su u okviru celine „Stari Beograd“, koja uživa status prethodne zaštite. (Beoinfo)

0 Flares Twitter 0 Google+ 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×