Izdvajamo
Naslovna / BG servis / Otvoren peti azil za pse u Beogradu
Azil za pse u Zemunu
Azil za pse u Zemunu

Otvoren peti azil za pse u Beogradu

Prihvatilište za napuštene pse u Zemunu počelo je rad u punom kapacitetu otvaranjem sva četiri objekta za smeštaj pasa. Tako je Beograd dobio peti i najveći azil za pse, čiji kapacitet omogućava prijem 1.246 odraslih pasa.

Po rečima Bratislava Stankovića, direktora „Veterine Beograd“, u prihvatilištu, koje je smešteno u okviru stare farme PIK „Zemun“, prvi put je otvoren i poseban deo za smeštaj 40 štenaca. Standardi nalažu da štenci moraju biti izolovani od odraslih pasa radi njihove bezbednosti i posebnog tretmana koji im je neophodan.

Vladimir Terzin, pomoćnik gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove, precizirao je da je najveći azil u Beogradu urađen u skladu sa evropskim standardima, Zakonom o dobrobiti životinja i Pravilniku o prihvatilištima.

– Grad je u poslednjih nekoliko godina uložio velike napore i sredstva da se osposobi rad „Veterine Beograd“ i da se ona tehnički, tehnološki i stručno pripremi za sve izazove Strategije za rešavanje problema napuštenih životinja. Ona podrazumeva da se napušteni psi hvataju, čipuju, sterilišu i vraćaju na mesto odakle su uzeti, tačnije u azilima provode 30 dana, odakle se vraćaju samo oni koje nisu agresivni. Takva strategija daje rezultate, a broj napuštenih pasa i incidenata znatno je smanjen, ovih potonjih za više od 30 odsto – kazao je Terzin, podsećajući još jednom da je odgovorno vlasništvo ključ rešenja problema napuštenih pasa.

Povodom početka rada ovog prihvatilišta, najveći regionalni internet-portal www.zivotinje.rs poklonio je hiljadu obroka za napuštene pse koji su smešteni u njemu. Akcijom „1 lajk = 1 obrok“, ovaj internet-portal želeo je da utiče na podizanje svesti o problemu napuštenih pasa i potrebi njihovog zbrinjavanja, kao i da posetiocima sajta pruži mogućnost da na vrlo jednostavan način i sami daju doprinos boljem životu pasa. Jedan obrok (300 grama suve hrane) za pse u azilima obezbedio je svaki ulazak na fejsbuk stranicu portala www.zivotinje.rs, kao i svaka onlajn kupovina na ovom portalu čiji je iznos bio veći od 500 dinara.

Štenci se u ovo prihvatilište dovode radi čipovanja, vakcinacije i pružanja nege u prvim danima njihovog života. Nadležni se nadaju da će ovi mali psi biti usvajani u najkraćem roku, kako im, nakon prolaska neophodnog tretmana, život ne bi bio vezan za prethodno stanište, odnosno ulicu. Usvajanje pasa i jeste krajnji cilj strategije koju sprovodi grad, jer prihvatilišta predstavljaju nužno, ali ne i trajno i željeno rešenje.

Pored ovog, u Beogradu postoje još i dva azila u Rakovici, azil u Kovilovu i karantin u Ovči, a uskoro se očekuje i otvaranje prihvatilišta na Paliluli, čime će broj mesta za smeštaj pasa u azilima o kojima brine „Veterina Beograd“ biti podignut na tri hiljade. (Beoinfo)

Kurs "Abeceda onlajna"

Proverite i...

Konkurs za najlepše okićenu stambenu fasadu ili terasu

Konkurs za najlepše okićenu stambenu fasadu ili terasu

Gradske vlasti raspisuju konkurs za najlepše okićenu stambenu fasadu ili terasu u Beogradu, koja će ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>