Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Šetnja duž leve obale Sene u Parizu od proleća

Šetnja duž leve obale Sene u Parizu od proleća

Deo leve obale reke Sena u centru Pariza biće zona za šetnju od proleća 2013. godine, pošto je premijer Žan-Mark Ero odobrio taj projekat gradonačelniku Pariza Bertrana Delanoea.

„Premijer je upravo odlučio da uklonim sve što je kočilo taj projekat“, rekao je Delanoe i dodao da je već preduzeo mere za pripremu oblikovanja pešačke zone na levoj obali Sene.

U pešačku zonu biće preuređena četiri hektara priobalja, između muzeja Orsea do mosta Alma. To je četvrt Pariza koju turisti veoma mnogo posećuju jer se u blizini nalaze katedrala Notr-Dam, Ajfelova kula i muzej Luvr.

Otvaranje ekskluzivno za pešake 2,3 kilometara obale u delu Pariza koji je Unesko uvrstio u svetsku kuluturnu baštinu, prethodni premijer Fransoa Fijon je zabranio januara ove godine. Fijon je smatrao da bi obustavljanje automobilskog saobraćaja u tom delu povećalo zagušenost u centru Pariza.

Iako se gradonačelnik tom usprotivio, morao je da sačeka dolazak levice na vlast da bi sproveo svoj plan. Gradonačelnik uporedo uređuje suprotnu, desnu obalu Sene, takođe za pešake, i postavlja više rasvete.

Ugostiteljski objekti duž Sene se ne planiraju. (Zelena Srbija)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.