Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Britanski „Independent“ o Beogradu

Britanski „Independent“ o Beogradu

Teško je odupreti rečnoj struji u Beogradu – naročito kad ih je dve. Prestonica Srbije leži na ušću Save u Dunav, od kojih vas dok je vreme sunčano, a temperature visoke, obe privlače kao magnet.

Šetališta i staze za bicikliste vode pored plutajućih barova i restorana poznatih kao „splavovi“ od kojih neki, kada padne noć, predstavljaju najživopisnije noćne klubove u Istočnoj Evropi. Međutim, ne morate čekati mrak da biste uživali u životu pored reke: dnevni ambijent je opušten i divno miran za jedan glavni grad. Velike zelene površine na zapadnoj strani Save nazivaju se Ušće i mesto su održavanja mnogih letnjih festivala.

Od 14. do 19. avgusta održava se Belgrade Beer Fest koji će ove godine proslaviti 10. rođendan. Tokom šest dana mnogobrojni bendovi održavaju besplatne koncerte u parku Ušće, dok proizvođači piva na štandovima nude razna pića. Srpska piva poput Jelena dobro se drže u borbi protiv međunarodne konkurencije.

Beogradski Stari grad, koji se nalazi južno od Dunava i istočno od Save je mesto gde možete prošetati, a za to je naročito pogodna pešačka zona Knez Mihailova. Njene divne građevine iz 19. veka prepune su kafića i prodavnica, a uveče postaje omiljeno mesto za šetanje – balkanska verzija passeggiata-e. Tu se takođe nalazi i Beograd Art Hotel, prvi boutique hotel u gradu.

Pođite severozapadno uz prodavnice i kioske sa suvenirima. Na kraju ulice počinje Kalemegdan – Beogradska tvrđava, istorijsko srce i zelena pluća u jednom. Tu je i zoološki vrt, mnogi restorani, muzeji, kule i kapije koje potiču iz otomanskog i austrougarskog perioda, kao i mnoge staze za pešačenje. Lako je provesti ovde pola dana, samo tumarajući unaokolo, ali krenite pravo ka velikom platou koji gleda na Savu. Ne možete promašiti spomenik, statuu Ivana Meštrovića – Pobednik. Odavde možete videti put koji ćete preći s druge strane Save i Dunava ka predgrađu Zemunu.

Pratite stazu ispred statue kako biste izašli iz parka i skrenite desno. Naći ćete se u ulici gde možete skrenuti u Ulicu kneza Sime Markovića. U prvoj ulici sa leve strane primetićete restoran koji se jednostavno zove „?“. Sagrađen je 1823. i predstavlja najstariju krčmu u Beogradu kao jedna od nekoliko građevina u otomanskom stilu. Ako vam je potrebna energija, tražite „kuvanu kafu“ koja se naziva još i turskom.

Nastavite do Brankove ulice i skrenite ka reci Savi. Pređite most i spustite se kamenim stepenicama s desne strane. Sada ste na stazi ka Ušću i vidite Kalemegdan u svoj njegovoj slavi. Takođe, možete ući u neki od 200 plutajućih barova i restorana u svim veličinama i arhitektonskim stilovima. Neki, poput „Monza“ su razigrano uređeni i imaju čak i trkačku stazu na krovu.

Posle 25 minuta staza se uvija na levu stranu gde se sreću Dunav i Sava. Nekoliko metara dalje je ulazak u vojnu bazu, pa treba da skrenete desno, na Kej oslobođenja. Što ste bliže Zemunu, to atmosfera poprima više morski karakter. Tu je mali luna park, dečje igralište, Grand Casino i prodavci sladoleda s leve, a Dunav načičkan splavovima i drveće s vaše desne strane.

Ako ste gladni, probajte sveže morske plodove u restoranu „Žabar“. To je skupo mesto za Beograd (glavno jelo na bazi ribe košta oko 1.900 dinara / 13 funti), ali jela poput grilovane hobotnice i rečnog smuđa su odlično spremljena.

Kad ugledate stari deo Zemuna, možda ćete pomisliti da ste greškom zalutali u Mađarsku. Zemun je bio deo Austrougarskog carstva do 1918. pa je očigledna arhitektonska razlika između istoka i zapada – vrhovi crkava u austrijskom stilu i kolibe u dubokim hladovinama u oker i terakota boji. Zemun je najlepše od beogradskih predgrađa uz lepotu rečnih restorana i pontona za plivanje.

Svakog leta, postavlja se pontonski most između Zemuna i Velikog ratnog ostrva na Dunavu gde se nalazi mala plaža u prostoru koje je gotovo u potpunosti prirodni rezervat. Odavde možete skrenuti levo ka pešačkoj zoni, gde na putu ka Glavnoj ulici prolazite pored pijace. Odatle možete uhvatiti autobus 84 ili 706 kako biste se vratili u Stari grad.

Klupska scena u Beogradu menja se neverovatnom brzinom, pa čak i dobro poznata mesta mogu nestati ili mutirati u nešto novo. Legendarni „Underground“ pored Kalemegdana, sada je Soho Republic koje podseća na Shoreditch (deo Londona) usred Beograda.

Ada Ciganlija, ostrvo u reci Sava je beogradsko letnje igralište sa plažama, vodenim sportovima i bezbrojnim kafićima. U junu je nagrađena prvom plavom zastavicom za Srbiju, što je prava počast za zemlju koja ne izlazi na more. (Prevod: b92.net; Independent; Sunday 12 August 2012)

Engleska verzija teksta

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.