Izdvajamo
Naslovna / BG špijun / Svetske prestonice / Cvetni tepih u centru Brisela
Cvetni tepih u Briselu
Cvetni tepih u Briselu

Cvetni tepih u centru Brisela

Veliki trg u centru Brisela prekriven je ogromnim tepihom od cveća u bojama afričkih tkanina, u kojem će više od 100.000 posetilaca moći da uživa do nedelje.

Oko 600.000 begonija, uzgajanih u Belgiji, iskorišćeno je za pravljenje „cvetnog tepiha“ inspirisanog tkaninama iz Etiopije, Nigerije, Kameruna i Bocvane. U pravljenju velikog šarenog tepiha koji se prostire na 1.800 kvadratnih metara, učestvovalo je 100 dobrovoljaca. Posetioci će moći da posmatraju tepih na Velikom trgu do nedelje, a za bolji pogled sa balkona Skupštine grada treba da plate pet evra.

Zamenik gradonačelnika Brisela zadužen za turizam Filip Kloz kaže da su razglednice Velikog trga sa tepihom cveća najraprostranjenije u Briselu.

„Mnogi turisti tokom cele godine dolaze i pitaju gde je cveće“, izjavio je Kloz, objašnjavajući da je cvetni tepih postavljen samo tokom pet dana, jednom u dve godine.

Čuveni tepih cveća postao je deo tradicije belgijske prestonice 1971. godine, od kada se svake druge godine u avgustu pravi tepih od oko 750.000 cvetova, uglavnom begonija. Tepih se postavlja u središnjem delu Velikog trga, koji je na listi svetske baštine UNESCO-a i već privlači hiljade turista nezavisno od te atrakcije.

Tim događajem se slavi i duh umetnosti hortikulutre. Cveće je gusto raspoređeno da ga ne bi oduvao vetar, bez korišćenja zemlje, stvarajući sopstvenu mikroklimu. Prostor između cvetnih aranžmana popunjen je busenima trave, koje se zalivaju u uslovima velike vrućine.

Tepih se obično pravi od begonija, poznatih po postojanosti i sposobnosti da prežive u lošim vremenskim uslovima. Sa 60 miliona begonija prizvedenih svake godine, Belgija je najveći proizvođač tog cveća na svetu. (Zelena Srbija; fotografije: Gaston Batistini, Labo River, Avi&Gulli, Michel Block)

[slideshow id=3]
Kurs "Abeceda onlajna"

Proverite i...

Tragedija u Parizu (flickr by eric salard)

Tragedija u Parizu: Sedam napada, 129 poginulih

Tragedija u Parizu dogodila se sinoć i noćas, a po zvaničnim podacima ubijeno je 127 osoba, dok ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>