Naslovna » BG špijun » Festival uličnih svirača 2012

Festival uličnih svirača 2012

Festival uličnih svirača biće održan 12. put u Novom Sadu od 6. do 9. septembra. Najveće zvezde biće vrhunski i svetski priznati umetnici uličnog sviranja, internacionalni sastav Playing for Change.

Najzvučnije ime ove vrste umetnosti u svetu otvoriće manifestaciju u četvrtak 6. septembra, velikim koncertom na Trgu slobode u Novom Sadu. Humantirna fondacija „Playing for Change“ iz SAD pokrenula je 2004. godine istoimeni sastav uličnih svirača iz svih delova planete, sa idejom da je muzika jezik kojim govore bez obzira na rasnu, nacionalnu ili versku pripadnost. Reditelj Mark Džonson snimio je dokumentarni film, u kojem numeru „Stand by Me“ izvode članovi benda Playing for Change simultano, svako u svojoj sredini, u državama na svih pet kontinenata. Ovaj klip je na YouTube-u videlo više od 40 miliona ljudi, a autor je za taj rad dobio najprestižniju svetsku nagradu „Gremi“.

Playing for Change će tokom boravka u Srbiji, osim koncerta, nastaviti i globalni projekat ujedinjenja sveta putem muzike, najavila je predsednica Umetničke asocijacije „Inbox“, koja organizuje Festival uličnih svirača, Natali Beljanski.
– Reditelj Mark Džonson će snimati prizore Festivala za potrebe svog novog dokumentarnog filma o uličnim sviračima širom sveta. U tu svrhu će odabrati jednog lokalnog muzičara, kojeg će uključiti u internacionalnu porodicu uličnih svirača i tako ga učiniti delom projekta Playing for Change – rekla je Beljanski.

Festival uličnih svirača će ove godine imati humanitarni karakter, pa će tako svi učesnici u programu svoje kompletne prihode, koje ostvare putem priloga građana u prevrnute šešire prilikom svakog nastupa, uplatiti kao pomoć novosadskom Svratištu za decu koja žive i/ili rade na ulici. Sa ovakvom koncepcijom i dugogodišnjom tradicijom okupljanja umetnika uličnog sviranja iz čitavog sveta, Festival je ove godine dobio podršku Evropske komisije i tako zvanično stekao status evropskog festivala.

Osam umetničkih trupa iz raznih delova Srbije izabrani su posle konkursa za nastup na Festivalu. Umetnici različitih profila, uglavnom muzičari i plesači, pobedili su u konkurenciji 40 prijavljenih programa, i naći će se u zvaničnom programu Festivala, zajedno sa više od 100 izvođača iz čitave Evrope.

U Novom Sadu će, na Festivalu uličnih svirača, tako nastupiti akustični kvartet Lost Professors iz Sremske Mitrovice sa specijalnom gošćom, dvanaestogodišnjom pevačicom Katarinom Dumančić, finalistkinjom TV programa „Ja imam talenat“, kao i sastav Shpiritus Movens iz Beograda, koji neguje tradicionalnu francusku gradsku muziku. Na nekom od deset punktova u starom jezgru grada naći će se i novosadski ska bend Josip a lisac, lokalni neofolk-bluz bend Prkos drumski, kao i članovi Muzičko-edukativnog centra „Music Harmony“ iz Novog Sada, koji kombinuje rok i klasičnu muziku. Programe pune igračkih atrakcija za Festival uličnih svirača priprema Plesno udruženje „Groove“ iz Novog Sada, a posebno mesto u programu zauzeće i novosadski ogranak nevladine organizacije „Rpoint“ iz Velike Britanije, sa svojim plesnim tačkama, kao i umetnička radionica „Maštobus“ Multimedijalnog centra „Led art“ iz Novog Sada.

Biće organizovano osamnaest atraktivnih muzičkih programa i različitih umetničkih performansa iz Španije, Portugala, Nemačke, Austrije, Holandije, Engleske, Italije, Francuske, Grčke, Slovenije i Hrvatske. Program i druge informacije pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.