Naslovna » BG špijun » Region » Sarajevo – na kahvi sa Valterom

Sarajevo – na kahvi sa Valterom

Sarajevo je najveći urbani, kulturni, ekonomski i saobraćajni centar BiH.

Kroz prestonicu Federacije protiče reka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište reke Bosne, sa popularnim izletištem, Vrelom Bosne. Oko grada su i planine Trebević, Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Romanija.

Pored Univerziteta, nekoliko nacionalnih i gradskih pozorišta, muzeja i kulturnih institucija, Sarajevo je važno mesto na kulturnoj mapi ovog dela evropskog kontinenta. Grad može da se pohvali dobro očuvanim starim trgovačkim kvartom, popularnom Baščaršijom, koja je nastala u periodu osmanske vladavine na ovom prostoru.

U Sarajevu je za turiste primamljiva Kozja ćuprija i Rimski most, šetalište Aleja na Ilidži, Alipašina i Careva džamija, Stara pravoslavna crkva, Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH, groblje na Alifakovcu… Kad su u pitanju izleti, nezaobilazne su pomenute okolne planine, vodopad Skakavac, Kazani na Željeznici, jezera na Treskavici, neolitsko naselje Butmir, Bijambarska pećina… Najlepša gradska pijaca je Merkale, a najstarija ulica – Kazandžiluk.

Tokom poslednje decenije, uz podršku svetske i evropske zajednice, Uneska, Veća Evrope, ali i umetnika, političara i mnogih poznatih ličnosti, u Sarajevu su organizovani i pokrenuti važni festivali i manifestacije: Sarajevska zima, Teatarfest, letnje Baščaršijske noći, jedan od najprestižnijih festivala u regionu Sarajevo film festival i drugi.

Ono što je neodoljivo za sve posetioce Sarajeva je – kafa. Tradicionalna bosanska kahva služi se u džezvama i fildžanima. Sarajlije kafu dele po prilikama u kojima se pije: razgalica (prva jutarnja), razgovoruša (pije se uz razgovor) i sikteruša (za goste, učtiv znak za razlaz). Na Marijin dvoru nalazi se spomen ploča Valtera, vođe pokreta otpora u gradu tokom II svetskog rata, u čiju je čast snimljen najgledaniji jugoslovenski film svih vremena „Valter brani Sarajevo“. Grad je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. (danubeogradu.rs; fotografije: Wikimedia)

[slideshow id=8]

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.