Naslovna » BG svaštara » Promocije » Zvučna mapa Dorćola

Zvučna mapa Dorćola

Početkom maja ove godine, Udruženje građana „Tačka komunikacije“ pokrenulo je projekat pod nazivom „Zvučna mapa Dorćola“. Na inicijativu mladih teoretičara i producenata u kulturi, okupljen je tim koji već nekoliko meseci intenzivno radi na prikupljanju materijala koji će se naći na ovom jedinstvenom gradskom vodiču od oktobra ove godine.

Ideja „Zvučne mape“ je kreiranje sajta i aplikacije za smart uređaje putem kojih će posetioci ili stanovnici zajednice moći da čuju najzanimljivije priče o jednom gradskom naselju. Za sada, mapirano je oko dvadesetak najzanimljivijih tačaka koje su iz različitih razloga važne za jedinstveni sociokulturni razvoj Dorćola u multikulturnu sredinu kakva je on danas.

Zanimljivo je da će sve priče biti isključivo saznanja i iskustva ljudi koji ovde žive ili rade o stvarima od opšteg, lokalnog ili čak samo ličnog značaja. Na taj način ispituje se ličan odnos prema istoriji i savremenom okruženju, ali istovremeno, ovo je pokušaj da se očuvanjem tradicije pripovedanja zabeleži i na mlađe generacije prenese znanje o ljudima, događajima i mestima koja čine kulturno nasleđe jedne gradske celine kakva je ova.

Postojanje ovakve mape daje mogućnost svim stanovnicima Dorćola da njihov doživljaj bude deo šire kulture sećanja koja nudi sasvim novi pogled na okruženje kako za domaćine, tako i za domaće i strane posetioce Beograda. Kako bi se sačuvala autentičnost jezika, sve priče biće dostupne na engleskom jeziku u vidu transkripta, a ono što ovakav „vodič“ čini posebnim jeste autentična atmosfera u kojoj su priče ispričane, a koja često uvodi sasvim novu dimenziju u sadržaj. Sajt i aplikacija će za javnost biti dostupni od oktobra ove godine, ali će tim „Zvučne mape“ i posle toga nastaviti da kroz svoje aktivnosti prikuplja nove sadržaje i otkriva sagovornike koji će nastaviti da doprinose raznolikosti priča. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.