Naslovna » BG svaštara » „Dan srca“ u subotu na Zvezdari

„Dan srca“ u subotu na Zvezdari

Gradska opština Zvezdara već sedam godina obeležava Svetski dan srca koji će se održati 29. septembra u periodu od 9.00 do 12.00 na prostoru Sportskog centra „Olimp“, pod sloganom „Jedan svet, jedna kuća, jedno srce“.

Manifestacija počinje tradicionalnom šetnjom za zdravo srce na čelu sa predsednikom GO Zvezdara, a specijalni gosti biće Danijela Jovanović, osvajač najvećeg vrha na Kavkazu i petog mesta na svetu u parabiciklizmu, i Željko Dimitrijević, svetski rekorder i nosilac zlatne medalje na paraolimpijadi u bacanju čunjeva.

Humanost je važan aspekt manifestacije, koja će biti posvećena sedmogodišnjoj Tijani Ognjenović, kojoj je neophodna hitna transplantacija srca, pa će svi posetioci biti pozvani da ostave ili uplate dobrotvorni prilog za njenu operaciju.

Kao i prethodnih godina manifestacija se odvija u saradnji sa brojnim zdravstvenim institucijama: Domom zdravlja „Zvezdara“, Kliničko bolničkim centrom „Zvezdara“, Gradskim zavodom za bolesti pluća i tuberkulozu, zvezdarskim srednjim školama: Fizioterapeutsko-farmaceutskom i Medicinskom, kao i Upravom za biomedicinu.

Građanima su omogućeni EKG pregledi srca, merenje pritiska i šećera u krvi, spirometrija, saveti nutricioniste, program odvikavanja od pušenja i saveti lekara specijalista.

Ovogodišnja manifestacija, po uputstvima Svetske zdravstvene organizacije, akcenat stavlja na žene i decu, koji takođe spadaju u rizičnu grupu, a često toga nisu svesni. Zato se na ovogodišnju akciju pozvani i žene i deca, kako bi saznali više o načinima prevencije kardiovaskularnih bolesti, kroz fizičku aktivnost, zdravu ishranu i prestanak pušenja. Magični broj zdravlja je 0 cigareta, tri kilometra šetnje, pet ravnomernih obroka, 140 granica gornjeg pritiska.

Akcija ima za cilj da podigne svest građana o važnosti preventive: zdravog života i redovnih pregleda, jer bolesti srca i krvnih sudova su vrhu liste oboljenja građana Srbije. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.