Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Madrid – prestonica flamenka i fudbala (galerija)

Madrid – prestonica flamenka i fudbala (galerija)

Treći najveći grad Evropske unije je Madrid. U trgovinskom, finansijskom, političkom i kulturnom centru Španije, smešteno je šest univerziteta, mnogo pozorišta, muzeja, galerija, rezidencija kralja i druge ustanove.

Glavni grad sa najvećom nadmorskom visinom u Evropi (665 m) nalazi se kod Sijera de Gvadarame visoke 2.429 m, dok je u blizini i dolina Enares. Leta su toplija i suvlja, a zime hladnije nego u primorskim gradovima u Sredozemlju.

Iako je Madrid jedan od gradova sa najbogatijim noćnim životom, turistima je poznatiji kao grad u kome se nalazi tzv. muzejski trougao, koji čine Muzej Prado, Nacionalni muzej i umetnički centar Kraljica Sofija i Muzej umetnosti Tisen-Bormenica. El Prado je jedan od najpoznatijih muzeja sveta u kojoj se nalaze slike Goje, El Greka, Van Goga, kao i jedno od najpoznatijih dela svetske baštine Pikasova „Gernika“. Posebno interesantan i potpuno različit od ostalih muzeja je Muzej šunke (Museo de Jamón), u kome šunka visi na tavanicama i zidovima. Postavka ovog čudnog muzeja stalno se menja kako bi sveže mirisala.

Pored stadiona klubova Atletiko, Rajo Valjekano i Hetafe, u Madridu je smešten i stadion „Santjago Bernabeu“ najpoznatijeg svetskog fudbalskog kluba, Reala. Posetite i mesto na kom je nastala korida – Las Ventas Bullring. U ovom gradu igra se i najbolja košarka u Španiji (Estudijantes i Real), ali i jedan od teniskih turnira iz serije Masters 1000.

Tokom cele godine u španskoj prestonici se održavaju najrazličitije manifestacije, ali su pravi doživljaji – proslava Nove godine i večeri flamenka, pogotovo u klubu „Corral de la Moreria“. Najpoznatije šoping-destinacije su Sol-Salamanca i područja oko ulica Chueca i Fuencarral, a najveća madridska buvlja pijaca El Rastro otvorena je samo nedeljom.

Kao da niste bili u Madridu, ako niste prošetali parkovima Retiro i El Kaprićo, videli fontanu Galapagos, obišli Botaničku baštu ili probali tapas u jednom od nekoliko stotina odličnih restorana. (danubeogradu.rs; foto: Wikimedia)

[slideshow id=12]
loading...