Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba i predstavljanje kataloga dela Paje Jovanovića
Paja Jovanović - Kićenje neveste
Paja Jovanović - Kićenje neveste

Izložba i predstavljanje kataloga dela Paje Jovanovića

U četvrtak, 1. novembra od 20.00 u atrijumu Narodnog muzeja (ulaz iz Vasine), biće predstavljen „Sistemski katalog dela Paje Jovanovića“ autora Petra Petrovića, a biće i otvorena izložba remek dela ovog umetnika.

Publikacija Petra Petrovića predstavlja sveobuhvatan i celoviti katalog Jovanovićevog velikog i raznovrsnog umetničkog opusa ali i prvi pokušaj formiranja celovitog popisa ostvarenja našeg znamenitog umetnika. Kao takva, sistemski katalog se nadovezuje na monografiju „Paja Jovanović“, autora Nikole Kusovca, koja je u izdanju Muzeja grada Beograda objavljena 2010. godine.

Imajući u vidu činjenicu da je reč o publikaciji na čijoj je pripremi kustos Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19 veka radio dugi niz godina, sveobuhvatnost i značaj pomenute publikacije ne treba posebno naglašavati. Na 365 strana, u tvrdom povezu i sa više od hiljadu reprodukcija, „Sistemski katalog dela Paje Jovanovića“ po prvi put na jednom mestu predstavlja obiman i raznovrstan umetnički opus jednog od najvećih, najplodnijih i do danas najpopularnijih srpskih umetnika.

Kako bi se ljubiteljima umetnosti omogućio još neposredniji kontakt sa stvaralaštvom Paje Jovanovića, Narodni muzej će u atrijumu prirediti i tematsku izložbu predstavljajući izbor najpoznatijih i najznačajnijih remek dela ovog umetnika koja se čuvaju u Zbirci srpskog slikarstva 18. i 19. veka. Posetioci će tako imati priliku da se (ponovo) susretnu sa remek delima kao što su „Kićenje neveste“, „Borbe petlova“, „Mačevanje“, „Izdajica“… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.