Naslovna » Izlasci » Festivali » 6. Festival nauke od 29. novembra do 2. decembra
Festival nauke - Astronautkinja Marša Ajvins
Festival nauke - Astronautkinja Marša Ajvins

6. Festival nauke od 29. novembra do 2. decembra

Šesti međunarodni Festival nauke biće održan od 29. novembra do 2. decembra, a „festivalsku četvrt“ činiće RK „Kluz“, SKC, Galerija Narodne banke Srbije i Teatar „Bojan Stupica“.

Više od 450 mladih naučnika iz 36 domaćih, naučno-obrazovnih institucija i 40 gostiju iz Francuske, SAD, Švedske, Španije, Mađarske, Velike Britanije i Hrvatske biće deo festivalskih celina – „Nauka bez prestanka“ (uzrast: 7+), „Naučno-fantastična-bina“ (5+), „Daje se na znanje“ (13+), „Ekspertinejdžeri zona“ (7+), „Naučne igraonice“ (3+) i „Večernji program“ (18+).

Festival nauke će u, centraloj lokaciji, RK „Kluz“, predstaviti 36 potpuno novih postavki, kao i novinu festivala: talent zonu „Ekspertinejdžeri“, koja okuplja sve školske i druge festivale u Srbiji nastale upravo po uzoru na beogradski Festival nauke.

Pravo iz Notingema, u Velikoj Britaniji, na Festival nauke stiže CSI – odeljenje za forenzičke nauke. Interaktivna radionica sa realnim iskustvom sakupljanja otisaka prstiju, proučavanja snimaka, mrlja krvi, rukopisa i drugih tragova koje zločinci ostavljaju za sobom kroz koju će posetioce provesti pravi stručnjaci forezičari, i doktori za istraživanje mesta zločina.

U Studentskom kulturnom centru, američka astronautkinja Marša Ajvins podeliće sa prisutnima svoja sećanja na 7.000 sati provedenih u NASA i civilnim letelicama, pet svemirskih misija u karijeri i 1.318 sati staža u svemiru. Ova žena, profesionalni astronaut i bivša članica NASA-e, govoriće i o običnom životu u spejs-šatlu.

Iz Francuske na Festival nauke stiže Fabian koji će posetioce upoznati sa nepresušnom inspiracijom naučnih istraživanja – molekulom vode.

Kroz „eksploziju nauke“ sve zainteresovane provešće mladi mađarski doktor nauka Laslo Robert Zsiros koji u svom šou programu predstavlja različite eksperimente – bezbedne koji se mogu isprobati bilo kada, ali i one vrlo opasne koje nikada ne treba isprobavati kod kuće.

Iz Španije, po prvi put, u Galeriju Narodne banke Srbije stiže naučna igraonica koja pretvara reciklirane materijale u šou-program za sve uzraste sa grandioznim eksponatima – biciklom pretvorenim u kran za pecanje, neobičnom pticom ili kuhinjskom opremom, od volana nastali lavirinti a od više njih vrteška.

Švedski laserski šou, u Teatru „Bojan Stupica“, u novom i unapređenom izdanju vraća se na Festival nauke, samo na zahtev publike. Ista ekipa i novi i neverovatni efekti udruženi sa zakonima fizike kao i tim eksperata za zvuk i svetlost sa Lund Univerziteta nastupiće u 16 zasebnih predstava.

Festivalske karte po ceni od 400 dinara su u prodaji na svim Eventim prodajnim mestima, kako u Beogradu, tako od ove godine i u celoj Srbiji. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK „Kluz“, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije. Posetioci koji su zainteresovani isključivo za program u Studentskom kulturnom centru, mogu da kupe ulaznicu po ceni od 150 dinara.

Tokom festivala prodavaće se pojedinačne karte po ceni od 150 dinara za fizičko-laserski šou u Teatru „Bojan Stupica“, kao i za novinu ovogodišnjeg festivala: večernji muzičko-naučni program u SKC-u. Pomenuti sadržaji nisu uključeni u cenu dnevne karte. Deca do pet godina strarosti uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaznicu. Prva dva dana festivala, četvrtak i petak, preporučeni su za organizovane – školske i grupne posete. (danubeogradu.rs)

Radno vreme festivala: četvrtak, 29. novembar i petak 30. novembar – od 10.00 do 18.00;  subota, 1. decembar i nedelja, 2. decembar: od 11.00 do 20.00.

Adrese: RK „Kluz“ (Masarikova 4), SKC (Kralja Milana 48), Galerija Narodne banke Srbije (Nemanjina 7) i JDP (Teatar „Bojan Stupica“; Kralja Milana 50).

Ostale informacije: Festival nauke.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.