Zlatni Prag

Glavni i najveći grad Češke je Prag, sa više od milion stanovnika i pet puta više turista tokom jedne godine, sa stotinama hotela i drugih prostora za boravak i nebrojeno restorana.

Jedan od najočuvanijih gradova Evrope je zbog svog bogatstva poznat i kao „Zlatni Prag“, a istorijsko jezgro je uvršteno u Svetsku baštinu Uneska. Grad u srcu Evrope, „Majka svih gradova“, u centru je istorijske Bohemije, a nalazi se na devet brda smeštenih oko reke Vltave, koja je i najpoznatiji simbol Praga.

U ovom gradu boravili su Kazanova, Jan Hus, Kafka, Mocart, Dvoržak, Havel, Ajnštajn, ali i Tesla, Vuk Karadžić, Aralica, Konjović, naši najpoznatiji filmski reditelji.

Vreme komunizma davno je prošlo, ali svako može da obnovi gradivo u Muzeju komunizma. Arhitektura je raznovrsna, od romaničke, gotičke, renesansne, barokne, preko klasicističke pa do secesije i kubizma. Prag zovu i „grad stotinu tornjeva“, a ima ih više od 550.

Prag je koliko klasičan, toliko i moderan grad, u kome je veoma živo; grad je pun energije, značajnih kulturnih događaja, jedan od gradova u kome se pije najbolje pivo na svetu, sa izraženim noćnim životom po klubovima i diskotekama, ali i odličnom ponudom u restoranima.

Preko Vltave se prelazi i preko Karlovog mosta koji je i glavna turistička atrakcija. Turisti su „obavezni“ da vide Stari grad i trg, Trg Sv. Vaclava, Praški hrad i Katedralu Sv. Vida iz 14. veka, Jevrejsku četvrt, Lenonov zid, Kafkin muzej, Astronomski sat, Kuća koja pleše, Zlatni sokak, Narodni muzej, pa i pravoslavnu crkvu Svetih Ćirila i Metodija.

Do Praga može da se dođe avionom, preko međunarodnog aerodroma „Ruzine“, a kroz grad prolaze tri metro linije. (danubeogradu.rs)

[slideshow id=25]

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.