Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Filharmonija: Nastavak Klasičnog ciklusa

Filharmonija: Nastavak Klasičnog ciklusa

Beogradska filharmonija, sa šefom dirigentom Muhajem Tangom, nastavlja sezonu koncertom iz Klasičnog ciklusa, u petak 25. januara od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini (Studentski trg 5).

Posle dva novogodišnja programa i gostovanja slovenačkog orkestra, Beogradska filharmonija će vraća klasici. Na programu koncerta biće Betovenova Treća simfonija Eroika, Koncert za violinu J. Sibelijusa i Internet simfonija – Eroika, koju je kineski kompozitor Tan Dun napisao inspirisan istoimenim Betovenovim delom.

Solista je violinista Šjaoming Vang, virtuozni koncertmajstor Ciriške opere, prva violina Stradivarijevog kvarteta i stipednista fondacije H.fon Karajan.

Karijera Muhaja Tanga, koji je već treću sezonu šef-dirigent Filharmonije, i njegov tri decenije dug uspeh na Zapadu, započeo je osamdesetih godina kada ga je Karajan pozvao da diriguje Berlinskom filharmonijom. Od tada Tang suvereno dominira na svetskoj muzičkoj sceni i diriguje vodećim svetskim orkestrima, među kojima su Londonska filharmonija, Gevandhaus iz Lajpciga, Državna kapela iz Drezdena, Hamburški, Šangajski i Kvinslendski simfonijski orkestar, Ciriški kamerni orkerstar, Pariski orkestar, Francuski nacionalni orkestar…

Tang se pojavljuje kao gostujući dirigent na četiri kontinenta i omiljen je i među publikom i muzičarima zahvaljujući svojoj energiji na sceni i originalnoj dirigentskoj tehnici. Radio je sa umetnicima među kojima su Mstislav Rostropovič, Jehudi Menjuhin, Icak Perlman, Marta Argerič, Ane-Sofi Muter, Ćećilija Bartoli i drugi. Diriguje neobično širok repertoar – od Baha do savremenih kompozitora, a ove sezone, kako sam kaže, odabrao je da sa Beogradskom filharmonijom diriguje neka od kapitalnih dela istorije muzike.

Među klasike se, zahvaljujući Betovenovoj temi na kojoj je zasnovana, umešala i Internet simfonija Tana Duna, koja će prvi put biti izvedena u Beogradu. Gugl i Jutjub su početkom 2009. godine raspisali audiciju za Simfonijski orkestar Jutjuba, i muzičari iz celog sveta su deonice Internet simfonije svirali virtuelno, preko interneta. Za učešće na audiciji se prijavilo preko 3000 kandidata iz više od 70 zemalja sveta. Korisnici Jutjub kanala su odlučivali o pobednicima, preko 15 miliona ljudi je videlo snimke sa ovih audicija, a odabrani muzičari su na kraju nastupili u Karnegi Holu. Kompozitor projekat definiše kao kao nekadašnji ugovoreni brak, a Internet opisuje kao nevidljivi put svile, koji spaja različite kulture iz celog sveta i označava početak nove ere u istoriji muzike.

Karte za koncert su rasprodate. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.