Naslovna » BG servis » Uskoro sadnja jelki sa busenom

Uskoro sadnja jelki sa busenom

Građani koji su kupili jelke sa busenom, a nemaju prostor gde bi ih zasadili, mogu ih doneti do 25. janura u rasadnike „Zelenila“ u Vojvode Stepe 405 i u Majevičku bb (Zemun), saopštavaju iz JKP „Zelenilo – Beograd“. Jelke će biti zasađene na unapred planiranim javnim zelenim površinama u gradu.

Za one koji planiraju da jelke sa busenom posade sami, iz „Zelenila“ upućuju nekoliko saveta.

Posle uklanjanja novogodišnjih ukrasa jelku ne treba odmah izneti iz zagrejane prostorije napolje. Biljci treba prvo obezbediti period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se iznese na nekoliko dana u hodnik ili neku drugu prostoriju koja se ne greje.

Sadnju treba obaviti u danima kada je temperatura iznad nule i kada zemlja nije smrznuta. Važno je voditi računa da biljka bude duboko posađena, isto onoliko duboko koliko i u saksiji. Na mestu sadnje prvo treba iskopati jamu kružnog oblika. Veličina jame zavisi od veličine busena i trebalo bi da bude za oko 30 centimetara veća u prečniku od busena jelke. Prilikom kopanja sadne jame, prvi sloj zemlje odložiti na jednu stranu, a zemlju iz dubljih slojeva sadne jame na drugu. Ovo je važno jer se zemlja sa površinskog sloja prilikom sadnje posipa preko busena biljke koja se sadi. Ovom zemljom bi trebalo dobro izmešati pregoreli stajnjak. Ostatak sadne jame treba ispuniti preostalom zemljom. Jelku treba postaviti potpuno uspravno, u centar sadne jame.

U toku sadnje oko busena jelke nabacivati lopatom sloj po sloj zemlje, koju povremeno treba blago nagaziti nogom, kako bi se izbeglo stvaranje šupljina ispunjenih vazduhom oko busena.

Na kraju, oko sadnice od preostale zemlje treba napraviti tzv. „čanak“, koji će zadržavati vodu. Sadnicu po završenoj sadnji obilno zalivati, vodeći računa da mlaz vode ne bude jak, da ne bi došlo do spiranja zemlje i da se ne bi ogoleo busen jelke.Četinarske sadnice većih dimenzija ankeruju se sa tri strane. Ovo se najbolje radi uz pomoć tri drvena kočića (ankera) pobodena u zemlju sa tri strane jelke, za koje se ona pričvrsti uz pomoć tri sajle. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.