Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Buka na ulicama iznad dozvoljene granice

Buka na ulicama iznad dozvoljene granice

Stručnjaci tvrde da je količina neprijatnih i neželjenih zvukova na ulicama u prestonici 20-30 odsto veća od propisane. Najbučnije Bulevar despota Stefana, Glavna, Krivolačka…

Na svih 35 mernih mesta u gradu na kojima se meri buka – beleže se prekomerni decibeli, tvrde u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Konstantna buka i preko dana, uveče i noću izmerena je na čak 18 mernih mesta, a stručnjaci tvrde da 90 odsto gradske buke dolazi od saobraćaja. To i ne čudi s obzirom na prosečnu starost automobila i gradskog prevoza – oko 20 godina, loš asfalt i nesinhronizovane semafore.

Istraživanja su pokazala da se godišnje nivo buke povećava za jedan do dva decibela. Po rečima Marka Rafajlovića iz GZZZ, na oko 50 mesta u centru Beograda i u stambenim zonama, dnevni nivo buke je za 10 do čak 15 decibela viši od maksimalno dozvoljene vrednosti.

Buka na ulicama prestonice veća je za 20 do 30 odsto od dozvoljenog nivoa koji je propisan Pravilnikom. Najbučnije ulice u gradu godinama su Bulevar despota Stefana, Glavna ulica u Zemunu i Krivolačka na Voždovcu.

– Kritične tačke su velike saobraćajnice, a među njima i Ulica Teodora Drajzera – kaže Rafajlović. – U saobraćajnom „špicu“ u Bulevaru vojvode Mišića zabeležena je buka od 68 do 72 decibela.

Na udaru nisu samo stanovnici centra, već i ostali delovi Beograda. Buka je povećana čak i u zonama bolnica i škola, a njoj su izloženi i stanovnici Novog Bograda, naročito oko Bulevara Mihajla Pupina i Pohorske ulice. Velika prekoračenja, naročito noću, beleže se u Ugrinovačkoj ulici, Mirjevskom bulevaru, na Zelenom vencu, Karađorđevoj i Krivolačkoj ulici, gde prelaze dozvoljene mere od 13 do 15 decibela.

Buka se meri na 35 lokacija dva puta godišnje, a dozvoljeni nivoi se razlikuju po zonama. Za stambene maksimalno je dozvoljen nivo buke od 55 decibela danju i 45 decibela tokom noći.

„Crne tačke“
Pored glavnih „crnih tačaka“ buka je povišena i u ulicama Blagoja Parovića, Bele Bartoka, Jurija Gagarina, Perside Milenkovića, Pohorskoj, Radojke Lakić, Stevana Filipovića, Hopovskoj, Mirjevskom bulevaru, kao i delovima kod Zemunske gimnazije i Kliničkog centra. Buka je prekomerna i u Ulici Goce Delčeva, Karađorđevoj, Dalmatinskoj, Uzun Mirkovoj, Jovana Brankovića i kod SO Surčin.

Najosetljivija deca i penzioneri
Istraživanja su pokazala da je oko deset odsto stanovništva pojačano osetljivo na buku. Najosetljivija su deca mlađa od šest godina i stariji od 65 godina. Žene su nešto osetljivije na prekomerne decibele od muškaraca. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je poslednjih decenija buka jedan od uzroka kompleksnog oštećenja zdravlja.

Od glavobolje pa do – infarkta!
Lekari kažu da buka može da poremeti fizičko i mentalno zdravlje čoveka, pa čak i da ga dovede do potpune neuračunljivosti. Ona prouzrokuje nesanicu i probleme sa srcem i visokim pritiskom, čak se povezuje i sa infarktom. Osobe koje su izložene buci žale se na slab kvalitet sna, umor, javljaju se glavobolja, osećanje nemira, depresija… (Novosti)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.