Naslovna » Izlasci » Festivali » Maj mesec matematike M3 do 29. maja

Maj mesec matematike M3 do 29. maja

Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU po drugi put organizuju nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju Maj mesec matematike, koja će trajati (od 29. aprila) do 29. maja.

Posle velikog uspeha prošlogodišnje manifestacije, koju je videlo više od 100.000 ljudi, matematika je ponovo dostupna svima koji žele da je upoznaju.

Direktorka Centra za promociju nauke, Aleksandra Drecun, ukratko je objasnila zašto se ova manifestacija organizuje po drugi put. „Matematika je svojevrsna gimnastika uma i ona nas uči da donosimo racionalne odluke. Obrazovanje mora imati prioritet; ne samo dekorativno, već istinski. Budžet za nauku je više nego prepolovljen. Ipak, na bazi akumuliranog znanja, entuzijazma naših saradnika koji će u 20 gradova Srbije promovisati matematiku, i na bazi snage naših volontera, kojih već sada imamo više od 320, uspeli smo da ponovo pripremimo M3“.

Program manifestacije M3 2013 pogledajte » OVDE «

Program manifestacije predstavio je urednik Dobrivoje Lale Erić. „Zahvaljujući saradnji sa Robnom kućom Beograd, mi ćemo ponovo biti u samom srcu Beograda, u robnoj kući NAMA, u Knez Mihailovoj ulici. Ipak, matematiku ćete naći i na samoj ulici, na trotoarima, trgovima, ali i u 20 gradova širom Srbije. Centralni događaj ovogodišnje manifestacije je izložba ‘O božanskoj proporciji – Leonardovi poliedri’, koju čine geometrijska tela konstruisana po matematičkim skicama Leonarda da Vinčija, a ponosimo se i objavljivanjem knjige ‘Živa teorema’“.

Tokom maja, za školsku decu, za studente, ali i za građane svih uzrasta organizuju se interaktivne izložbe, matematičke radionice, popularna predavanja, filmske projekcije i javne tribine.

Manifestaciju su podržali svi univerziteti iz Srbije, brojne škole, strukovna društva i nevladine organizacije, domaći i strani kulturni centri, na desetine medijskih kuća, ali i mnogi partneri i sponzori iz privrede. Pokrovitelj manifestacije je akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU. Međunarodni pokrovitelj je slavni francuski matematičar Sedrik Vilani, poslednji dobitnik Fildsove medalje.

„Danas u svetu, na naučnim skupovima, naučnici jedni drugima postavljaju pitanje – koji je tvoj broj“, rekla je Aleksandra Drecun, „To pitanje se postavlja da bi se saznalo na koliko će ljudi uticati tvoj rad? Koliko će života izmeniti ono što radiš? To je najčvršća veza između nauke i čovečanstva. Za to se borimo“. (danubeogradu.rs)