Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nedelja dizajna keramike „Matera“, od 22. aprila
Nedelja dizajna keramike - Velimir Vukićević
Nedelja dizajna keramike - Velimir Vukićević

Nedelja dizajna keramike „Matera“, od 22. aprila

Nedelja dizajna keramike „Matera“ biće održana od 22. do 27. aprila u DKC „Majdan“, Narodnom muzeju i Kući kralja Petra I. Na manifestaciji čiji je organizator asocijacija Art komuna, učestvovaće 37 autora iz zemlje i nekoliko specijalnih gostiju.

„Matera“ (mater lat. majka; terra lat. zemlja) je godišnja reprezentativna izložba unikatne upotrebne i dekorativne keramike koju prate raznovrsni programi vezani za ovaj segment dizajna u Srbiji. Manifestacijom će biti obuhvaćena predavanja, prodajne izložbe, promocija pedagoškog rada keramičara sa decom iz beogradskog Doma za nezbrinutu decu, „Drinka Pavlović“.

Trodnevnu radionicu u DKC „Majdan“ vodi će akademska vajarka Marija Milin. Nedelja dizajna keramike, ove godine, donosi i pregled aktuelnih zbivanja iz Japana, zemlje sa bogatom keramičarskom tradicijom i uzbudljivim inovacijama. O japanskoj keramici u Narodnom muzeju govoriće poznata keramičarka Ljubica Jocić Knežević.

U Kući kralja Petra javnu prezentaciju rada sa glinom održaće nagrađivani keramičar Radenko Adnađ, u performansu „Točak života pokreće točak“ kojim će publici približiti tradicionalni istočnjački proces oblikovanja predmeta na grnčarskom točku. Posle prezentacije služiće se čaj iz specijalnih japanskih čajnih šolja. Nedelja dizajna keramike održava se uz podršku Opšine Savski venac. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Nada Mandić