Naslovna » Izlasci » Otvaranje letnje sezone 2013. u Skadarliji

Otvaranje letnje sezone 2013. u Skadarliji

Otvaranje letnje sezone u Skadarliji ove godine će se, u organizaciji Turističke organizacije Beograda, obeležiti u subotu, 27. aprila od 12.00, na tri mesta u Skadarskoj ulici: kod Skadarlijske česme, ispred Kuće Đure Jakšića i na platou kod Sebilj česme, dok će se duž cele Skadarske ulice održavati raznovrstan program.

Tradicionalno podizanje skadarlijske zastave upriličiće dramski umetnik Aljoša Vučković, dok će poznati beogradski glumci u ulogama Branislava Nušića, skadarlijskog dobošara i skadarlijske dame izvoditi program ispred Kuće Đure Jakšića, posle nastupa duvačkog orkestra Milicije u belim paradnim uniformama.

Ovogodišnju atrakciju predstavljaće dolazak fijakera sa belim konjima na plato kod Sebilj česme, koji će voziti goste. Fijaker sa belim lipicanerima iz surčinske ergele Bulić, čije potomstvo je staro 4,5 veka i datira iz perioda Marije Terezije, predstavlja scenografiju za program sa kostimiranim glumcima i muzičarima. Atmosferu boemske Skadarlije dočaraće dame i gospoda u građanskim kostimima sa početka 20. veka.

Likovni umetnici će na nekoliko lokacija duž ulice izložiti svoje radove a pred gostima će slikati i nove motive. Ispred galerije „Monmartr“ i ove godine biće organizovana Likovna kolonija na otvorenom, a gostovanjem galerije „Babka“ iz Kovačice u Skadarliji će se naći i umetnički predmeti koje oslikavaju slikari naivci.

U donjem delu ulice biće postavljen Skadarlijski bazar na oslikanim tezgama, dok će svi skadarlijski restorani i kafei, kao i tokom cele godine, dočekati goste svojom gastronomskom i kulturno-umetničkom ponudom.

Opština Stari grad i Atelje 212 organizovali su akciju „Vaš grad, vaše pozorište“, koja penzionerima i studentima omogućava da gledaju predstave Ateljea 212 po simboličnoj ceni od 212 dinara. (Beoinfo)