Naslovna » Izlasci » Izložbe » U Galeriji „Anastas“ izložba „Ah, te cipele!“
MPU - Ah, te cipele!
MPU - Ah, te cipele!

U Galeriji „Anastas“ izložba „Ah, te cipele!“

U Galeriji „Anastas“ Muzeja primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18) 16. maja biće otvorena izložba ženske obuće 19. i 20. veka iz kolekcija ovog muzeja.

Autorke izložbe su Bojana Popović i Draginja Maskareli, kustoskinje MPU. Publika će, po prvi put, moći da vidi stotinak pari ženske obuće iz XIX i XX veka koji se čuvaju u zbirkama Odseka za tekstil i kostim i Odseka za savremenu primenjenu umetnost MPU.

Obuća iz zbirke Odseka za tekstil i kostim datira iz perioda od oko 1830. do 1918. godine i prati proces transformacije kroz koji prolazi odevanje srpske građanske klase tokom XIX veka, od tradicionalne orijentalne nošnje ka evropskoj modi. Prvi primerci obuće ušli su u muzej odmah po osnivanju, 1951. godine, zbirkom slikara i grafičara Ljube Ivanovića. Reč je o tradicionalnim vrstama obuće koja je nošena kao deo gradske nošnje u XIX veku: papučama, mestvama i nanulama.

Prvi primerci evropske modne obuće pridružili su im se 1957. godine: čizme za šetnju iz 1914. godine i satenske cipele za veče napravljene oko 1927. godine. Na prvoj izložbi savremenog jugoslovenskog industrijskog dizajna, održanoj 1961. godine u MPU, prikazani su i proizvodi fabrika obuće – „Koštane“ iz Vranja, fabrike „Oro“ sa Cetinja i Tvornice obuće „Derventa“. Ženske cipele proizvedene u „Derventi“ te 1961. godine istovremeno su i prvi par savremene obuće koji je postao deo muzejskih kolekcija.

Izložba „Ah, te cipele!“ svojevrsni je retrovizor – ogledalo koje nam dozvoljava da bacimo pogled na poslednja dva veka u istoriji Srbije, od kraja turskih vremena do kraja njenog postojanja u jugoslovenskoj zajednici naroda. Ukazuje i na ogromni opšti tehnološki napredak postignut u XIX i XX veku, koji je omogućio masovnu modnu proizvodnju i potrošnju. Pored toga, primerci izložene ženske obuće pružaju estetsko zadovoljstvo i svedoče o stalnim promenama mode i poimanja elegancije, luksuza, udobnosti, ženstvenosti i seksipila.

Radno vreme muzeja je od 11.00 do 19.00, osim nedeljom i ponedeljkom. Cena ulaznice je 100 dinara. (danubeogradu.rs)