Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Beogradski dan Sunca na Adi Huji
Supernatural park, Ada Huja
Supernatural park, Ada Huja

Beogradski dan Sunca na Adi Huji

Izložbena manifestacija Beogradski dan Sunca biće organizovana 11. maja od 12.00, na Adi Huji.

Biće predstavljena oprema za primenu obnovljivih izvora energije, kao što su energija sunca, vetra, biomase i geotermalna energija. U Supernatural parku, građani će moći da nauče kako se energija štedi i proizvodi i kako mogu da se greju ekonomičnije i po prirodu povoljnije. Svi koji posete manifestaciju imaće priliku da pogledaju izložbu opreme za upotrebu obnovljivih izvora energije, čuju predavanja o solarnoj energiji, druže se sa Eko musketarima i probaju solarni roštilj koji će pripremati Rambo Amadeus.

Cilj manifestacije Beogradski dani Sunca je podizanje svesti javnosti o korišćenju solarne, kao i drugih oblika obnovljivih izvora energije. Posebna pažnja posvećena je edukaciji mladih ljudi kojima ova manifestacija približava načine korišćenja solarne energije, daje ideje kako da je koriste i usmerava njihovo aktivno razmišljanje o zaštiti životne sredine, štednji energije, odnosu prema prirodi, obrazovanju i budućnosti.

Na manifestaciji će biti izloženi pločasti i vakuumski toplotni solarni kolektori, bojleri i ostala oprema za zagrevanje sanitarne vode, fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije. U oblasti zagrevanja prostora biće izložene toplotne pumpe i peći na pelet i drva domaće proizvodnje kao i termoizolacioni materijali za povećanje energetske efikasnosti. Prikazaće se i uređaji koji smanjuju potrošnju goriva u automobilima koji rade na principu elektrolize vode (HHO generatori) kao i još raznih zanimljivih stvari iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i energetike.

Beogradski dan Sunca organizuje Centrala, centar za promociju, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije od 2009. godine. Manifestacija je deo Evropskih dana sunca koji su prošle godine obeleženi u 20 zemalja Evrope kroz 8.000 događaja sa učešćem više od 500.000 ljudi. (danubeogradu.rs)