Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera predstave „Zločin i kazna“

Premijera predstave „Zločin i kazna“

Predstava „Zločin i kazna“ u režiji Ane Tomović, premijerno će biti izvedena 8. juna od 20.30 u Teatru „Bojan Stupica“ (JDP). Reprize su 24. i 30. juna.

Uloge tumače Nikola Rakočević, Ljubomir Bandović, Milena Živanović, Aleksandar Radojičić, Uroš Jakovljević, Bogdan Diklić / Goran Šušljik, Dubravko Jovanović i Slobodan Tešić. Dramaturzi su Olga Dimitrijević i Filip Vujošević, scenograf Ljerka Hribar a kostimograf Momirka Bailović. Za scenski pokret bila je zadužena Bojana Mišić.

Rediteljka Ana Tomović izjavila je povodom premijere da je „idejni koncept takav da je u zločinu već sadržana kazna“ i dodala:
„Raskoljnikov bi vrlo rado odvojio to dvoje, učinio bi zločin bez kazne, jer misli da on ne treba da bude kažnjen; možda neko drugi treba, neki običan čovek sigurno ali on ne treba pošto on ima dar da ovom svetu kaže novu reč. Kazna je – sastavni deo tog metafizičkog pitanja, pitanja istine – da svaka naša akcija u realnosti ima određenu posledicu. Mogli bismo reći, akcija i posledica, umesto zločina i kazne“.

Delo F. M. Dostojevskog „Zločin i kazna“ prvi put je izvedeno na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorista 18. marta 1971. godine po dramatizaciji i u režiji Miroslava Belovića. U toj postavci igrali su Miša Janketić, Branka Veselinović, Zorica Šumadinac i drugi. (danubeogradu.rs)