Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Hugo Klaus – Hladni ljubavnik
Arhipelag: Hugo Klaus - Hladni ljubavnik
Arhipelag: Hugo Klaus - Hladni ljubavnik

Arhipelag: Hugo Klaus – Hladni ljubavnik

Izdavačka kuća Arhipelag objavila je knjigu Hladni ljubavnik koju je napisao Hugo Klaus, jedan od klasika moderne evropske književnosti.

Autobiografski roman, preveden na mnoge svetske jezike, obeležio je Klausovo stvaralaštvo. Tri poznate holandske glumice odigrale su veliku ulogu u životu Huga Klausa i inspirisale nastajanje nekoliko ženskih likova iz njegovog ogromnog opusa.

Hladni ljubavnik je vrhunska priča o ljubavi, strasti i žudnji smeštena u modernu Italiju. Među junacima ove knjige Huga Klausa nalaze se i neki poznati evropski glumci. Glavni junak Klausovog romana ni u jednom mestu i ni u jednoj ženi ne pronalazi utehu i smirenje. On je stalno na putu, u potrazi za istinskom ljubavi, usredsređen na sebe i nezadovoljan sobom, između okončane avanture i najavljene ljubavi.

Ali, ljubavna priča koja je u središtu romana odvodi glavnog junaka u filmski svet Italije i Evrope druge polovine XX veka. Otuda je Hladni ljubavnik nesvakidašnji ljubavni roman kojim promiču velike ili neostvarene ljubavi, velike avanture ili banalne preljube, strasni ili očajni ljubavnici.

Hugo Klaus (1929-2008) je najznačajniji flamanski pisac u XX veku. Najpoznatiji je kao romansijer, ali je napisao i obiman pripovedački, dramski i pesnički opus. Neobično plodan pisac, Klaus je u svakom žanru kojim se bavio napisao mnoštvo knjiga i u svakom od njih je oblikovao neobilazna dela moderne literature. Bavio se i slikarstvom i filmskom režijom. Živeo je u Belgiji, osim jednog perioda u mladosti kada je po nekoliko godina živeo u Parizu i u Italiji, pisao na holandskom, ali je neke pesme napisao i na engleskom jeziku.

Roman Hladni ljubavnik sa holandskog jezika prevela je Ivana Šćepanović. (danubeogradu.rs)

MESEC POKLONA: Tačan odgovor je: sedam. Dobitnica je Jelena Moconja, 06964…