Naslovna » BG svaštara » Promocije » Završen REBEC 2013

Završen REBEC 2013

Ovogodišnji REBEC 2013, koji je održan šesti put po redu u periodu od 17. do 21. juna okupio je veliki broj posetilaca i izlagača (na sajamskom delu) kako iz Srbije, tako i iz regiona.

Posebno treba istači kvalitet konferencijskog dela REBEC događaja u prva tri dana kada su glavne teme bile vezane za razvoj nekretnina u Srbiji i regionu. Edward Jervis (Edvard Džervis) regionalni direktor MIPIM sajma u Kanu i Craig Smith (Kreg Smit), osnivač i izdavač najpoznatijih specijalizovanih novina koje prezetuju teme vezane za razvoj nekretnina – Europa Property, iskazali su zadovoljstvo prisustvom i učešćem na REBEC 2013 manifestaciji.

Edvard Džervis kao govornik na otvaranju događaja i na prvom Institucionalnom panelu potvrdio je rastuće interesovanje potencijalnih investitora za Srbiju. Kreg Smit kao moderator na najposećenijem panelu na kome su prokomentarisani svi aspekti razvoja nekretnina u Srbiji i regionu, posebno je pohvalio kvalitet govornika kao i kvalitet žive diskusije sa prisutnom publikom.

Pored tema vezanih za razvoj nekretnina kojima su bila posvećena tri dana, događaj je imao i jedan dan posvećen razvoju Javnog privatnog partnerstva, kao i dan na kom se govorilo o aktuelnom stanju i razvoju energetike kod nas i u okruženju. Svi posetioci REBEC 2013 događaja (u okviru sajamske postavke na 25. spratu PC Ušće kao i konferencijske postavke na 19. spratu) mogli su da saznaju kakve nas sve tendencije daljeg razvoja u svetu nekretnina očekuju u predstojećem periodu, posebno kada su upitanju ulaganja domaćih i stranih investitora u ovaj region.

Alexander Samonig, vodeći partner ECOVIS Confidas grupe za region, po završetku REBEC 2013 izjavio je: „Srbija je na ovogodišnjem REBEC-u ponovo ‘ugledala’ svoju pozitivnu razvojnu perspektivu koju je izgubila 2008. godine, najavom i dolaskom svetske ekonomske krize“.

Po rečima Samoniga i dalje je veoma teško i komplikovano raditi u Srbiji, pogotovo kada su inostrani investitori u pitanju. Međutim, tokom trodnevnih diskusija na temu razvoja nekretnina u Srbiji i regionu opšti zaključak je da Srbija sve više interesuje inostrane investitore, da je administracija na svim nivoima sve profesionalnija i ažurnija. No, taj proces može da bude još kvalitetniji i brži. Sve to ukazuje, dodao je Samonig, na bolju perspektivu.

Aleksandar Opsenica, organizator REBEC-a 2013, u nekoliko navrata za vodeće domaće medije izjavio je kako se ipak očekuje dalji pad cena nekretnina koji neće biti drastičan, ali u kojim procentualnim okvirima će se on kretati to niko ne zna.

„Činjenica je da ima puno neprodatih stanova u Beogradu. Od brzine njihove prodaje, kao i od rešavanja velikog broja problema u ovoj oblasti umnogome će zavisiti dalji razvoj tržišta nekretnina u glavnom gradu Srbije“, dodao je Opsenica.

REBEC 2013 okupio je 15 izlagača i više od 150 posetilaca u konferencijskom delu vezanom za nekretnine, više od 70 u danu kada su bile teme JPP-a i 120 kada su teme bile vezane za energetiku. REBEC-ova ovogodišnja vrednost je vezana za omogućeno prisustvo najeminentnijih govornika iz Srbije, regiona i uopšte Starog kontinenta. Među njima se posebno ističu prezentacije francuskog predstavnika Bouyguesa (Buiga) i mađarskog KÉSZ-a (Keza), Energovizije iz Hrvatske, Unicredit banke, beogradske Veletržnice, predstavnika Privredne komore Beograda i Stalne konferencije gradova i opština, Udruženja banaka Srbije i Ekonomskog insitituta u danu posvećenom temi razvoja JPP-a u Srbiji i regionu.

Kada su teme vezane za razvoj nekretnina REBEC se posebno istakao prisustvom velikog broja advokata iz renomiranih kancelarija kao što su Wolf Theis, CMS-a, Janković, Popović, Mitić, Živković & Samardžić, zatim kancelarije Božović, Đelić & Ivković, Moravčević, Vojinović & partneri u saradnji sa Schoenkerr-om, Stanković & partneri i domaćim predstavnicima renomirane kancelarije iz Austrije Specht Böhm Strategic Advisory.

Potrebno je još istaći govornike iz renomiranih svetskih firmi kao što su PKF, Soravia, ISD i EPIC iz Austrije, Poseydon grupe iz Engleske, domaćih predstavnika Urbis Design-a, SIEPA-e, UniCredit i Erste banke, ImmoRent-a, Colliers-a, JJL-a, CBS International-a, CoreSide – Savills-a, MPC Properties-a, Hauznajstora kao predstavnik Rustler Grupe iz Austrije, kao i mnogih drugih.

Događaj je uveličao i ambasador Hrvatske koji je prisustvovao regionalnom panelu na kom su govorili predstavnici kompanija za promet nepokretnosti iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Opšti je zaključak da se profesionalci sa tržišta zemalja ex SFRJ, sada nazvana Jugosfera, međusobno predodređeni na saradnju i da se samo povezivanjem različitosti doprinosi novom kvalitetu!

REBEC 2013 jasno poručuje da tržište nekretnina kod nas u odnosu na region ima veliki potencijal koji iz godine u godinu prepoznaju i domaći i strani investitori. Opšte je prihvaćen i stav da će Srbija imati posebne dodatne prednosti ulaskom Hrvatske u EU kao što će se u Srbiji u naredne dve do tri godine najbrojnije razvijati projekti logistike/distribucije, maloprodaje i hotelijerstva sa višim stopama profita nego u regionu.