Naslovna » Izlasci » Festivali » Čukarica: Festival domaćih igranih serija

Čukarica: Festival domaćih igranih serija

U Kulturnom centru Čukarica i bioskopu Palas Šumadija na Banovom brdu, 9. i 10. oktobra, biće održan treći Festival domaćih igranih serija.

Festival ima međunarodni karakter. U konkurenciji za nagradu Zlatna antena nalazi se 11 domaćih TV i mini-serija, kao i tri iz regiona.

Prvi i jedini festival domaćih igranih serija u Evropi imaće ove godine rekordan broj učesnika – 14 TV i mini-serija i više od 90 nominovanih glumaca, reditelja, scenarista i drugih televizijskih poslanika.

U konkurenciji za nagradu Zlatna antena u svim kategorijama prijavljene su TV serije: „Drug Crni u NOB-u“, „Pevaj brate“ (2. sezona), „Folk“, „Jagodići“, „Zvezdara“, „Na putu za Montevideo“ i „Šešir profesora Koste Vujića“. Mini-serije predstavljaće „Led“, „Zverinjak“, „Ustanička ulica“ i „Parada“, a iz regiona prijavljene su TV serije „Budva na pjenu od mora“ (Crna Gora), „Lud, zbunjen normalan“ (BiH) i „Larin izbor“ (Hrvatska). U ulozi gostiju, na jedinstvnoj manifestaciji u Evropi posvećenoj igranoj dramskoj formi, pojaviće se ostvarenja „Državni posao“ i „Dama bez blama“.

Festival domaćih igranih serija, osim nagrada Zlatna antena za najboljeg glumca, glumicu i glumački par, dodeljuje se i za najbolju režiju, scenario, fotografiju, kostim, montažu i muziku. O nagradama odlučuje sedmočlani stručni žiri, sastavljen od uglednih profesora, TV kritičara i novinara. Glumici i glumcu, koji su ostvarili zapaženu rolu, dodeljuje se i Povelja za zapaženu ulogu, a producentskim kućama i pojedincima koji su dali veliki doprinos afirmaciji srpske TV produkcije dodeljuje se specijalna Zlatna antena.

Ovogodišnji festival domaćih igranih serija otvoriće Dragan Bjelogrlić, prošlogodišnji dobitnik nagrade Zlatna antena za najbolju režiju TV serije „Montevideo, Bog te video“. (Beoinfo)