Naslovna » Izlasci » Izložbe » DOB: Nikola Tamindžić: Su(per)spektiva
Nikola Tamindžić - Bazen

DOB: Nikola Tamindžić: Su(per)spektiva

Od 26. septembra (19.00) do 3. oktobra u Domu omladine Beograda biće otvorena izložba fotografija Su(per)spektiva čiji je autor Nikola Tamindžić.

Bivši beogradski DJ i radio voditelj sada priznati njujorški fotograf (fashion, portrait, art) Nikola Tamindžić– karijeru je započeo kao glavni Gawker fotograf 2004. godine. On poseduje tajanstvenu i uznemirujuću sposobnost da svojim neodoljivo moćnim portretima razoruža i svoje modele i posmatrače, on teži da uhvati (ovekoveči) prelepe protivrečnosti ljudskog iskustva.

U duhu prethodnika koji su takođe težili da uhvate čudesno u ekstremima (Helmut Newton, Guy Bourdin ili Terry Richardson), Nikola Tamindžić izrazito nadrealnim fotografijama nudi portret sveta koji je izvan našeg vidokruga.

Rad Nikole Tamindžića profilisan je kroz objave u novinama New York Times, Photo, The British Journal of Photography i drugim prestižnim časopisima i magazinima. Nikolu Tamindžića su nazvali „hroničarem melanholije noćnog života u potrazi za kontradiktornim slojevima“ (Eric Konigsberg, New York Times), a njegov rad „anatomijom želje“ (British Journal of Photography).

Najraniji uspesi i reference u radu Nikole Tamindžića su titula „Nightlife Photographer of the Year“ po mišljenju njujorškog Village Voicea (2006), nominacija za „Nightlife Photograper of the Year“ Paper Magazinea iz Nujorka i titula „Nightlife Photographer of the Year“ njujorškog L Magazina (obe 2007. godine), kao i proglašenje njegove internet prezentacije za Foto sajt meseca po mišljenju francuskog lista Photo.

Fotografije iz njegove najnovije serije Fucking New York, koju je upravo predstavio u Njujorku i kroz limitirano štampano izdanje prošlog meseca, proglašene su za fotografije dana prestižnog portala PDN Photo District News Photo.

Izložba će biti otvorena svakog dana od 12.00 do 20.00 do 3. oktobra.

Postavka se realizuje kao deo projekta Doma omladine Beograda „Art dijaspora“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Beograda.

Master klas Nikole Tamindžića
Dom omladine Beograda raspisao je poziv za učešće na radionicama fotografije, Master klasu Nikole Tamindžića koji će biti održan 28. i 29. septembra, a koje će voditi ovaj priznati njujorški fotograf.

U radionicama mogu učestvovati svi zainteresovani koji imaju osnovno znanje o fotografiji i svoj digitalni fotoaparat koji će doneti na radionice. Svi zainteresovani se mogu prijaviti na mejl dobinfo@domomladine.org do 15. septembra. Broj mesta na master klasu je ograničen. Uz prijavu obavezno je poslati fotografske radove. (danubeogradu.rs)