Naslovna » Izlasci » Festivali » Poljska filmska jesen od 26. septembra
Sanatorium pod klepsydra
Sanatorium pod klepsydra

Poljska filmska jesen od 26. septembra

U velikoj sali Doma omladine od 26. do 30. septembra biće održan festival Poljska filmska jesen. Organizatori festivala pripremili su najbolje filmove poljske produkcije u poslednjih pet godina, ali i jedno starije filmsko remek delo.

Poljska kinematografija važi za jednu od najboljih u Evropi, iako je ovdašnjoj publici malo poznata. Dom omladine je u saradnji sa Ambasadom Poljske napravio selekciju filmova koji su osvojili mnogobrojne nagrade na prestižnim festivalima.

Poljska je ove godine počasni „gost“ Beogradskog sajma knjiga, pa je festival Poljska filmska jesen sjajan dodatak u procesu upoznavanja ove bogate kulture.

Od četvrtka do ponedeljka svako veče od 20.00 časova moći ćete da pogledate projekcije, a kao dodatak, biće puštani kratki filmovi među kojima i jedno remek-delo.

Cena ulaznice je 100 dinara. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Četvrtak, 26. septembar (20.00)
Potera (Oblawa, 2012, 96 min)
Režija: Marcin Krzysztalowicz; uloge: Marcin Dorocinski, Maciej Stuhr, Sonia Bohosiewicz
Poljska pod nacističkom okupacijom. Usamljeni borac pod nadimkom „Vidra“ bori se ne samo sa nacistima i domaćim izdajnicima već i sa svojom mračnom prošlošću… Napeti triler brzog tempa i iznenađujućih preokreta dobitnik je najviših poljskih filmskih priznanja, a ostavrio je i veliki uspeh kod publike.
+
Arka (2007, 8 min)
Režija: Gžegož Jonkajtis
Nepoznati virus je uništio skoro celu populaciju, a jedini preživeli pobegli su na more i kreću u potragu za nenaseljenom zemljom.

Petak, 27. septembar (20.00)
Pornografija (2003, 117 min)
Režija: Jan Jakub Kolski; uloge: Krzysztof Majchrzak, Adam Ferency, Krzysztof Globisz
Izneđujuće poetična, humorom i tananom erotikom obojena adaptacija remek dela Vitolda Gombroviča. Za vreme Drugog svetskog rata dva umetnika, reditelj i pisac, skrivaju se kod skromne porodice na selu. Kako bi prekratili vreme počinju da se takmiče ko će prvi uspeti da navede dva tinejdžera da se upuste u ljubavnu avanturu…
+
Rosa Alba (2011, 8 min)
Režija: Benjamin Šved
Napeta priča o mladiću koji dolazi u hotel gde ništa nije kao što izgleda i gde se suočava sa svojim najvećim strahovima i traumama iz detinjstva.

Subota, 28. septembar (20.00)
Sanatorijum kod peščanog sata (Sanatorium pod klepsydra, 1973, 124 min)
Režija: Wojciech Has; uloge: Jan Nowicki, Tadeusz Kondrat, Irena Orska
Remek delo poljske kinematografije, ovenčeno nagradom žirija u Kanu, gotovo nepoznato kod nas. Od reditelja kultnog filma „Rukopis pronađen u Saragosi“ ova slobodna adaptacija čuvene zbirke priča Bruno Šulca pleni svojom maštovitošću i originalnošću. Jozef odlazi u snatorijum da bi posetio umirućeg oca. Ali izgleda da u snatorijumu vreme protiče sasvim drugačije…
+
Moloh (2006, 8 min)
Režija: Marćin Pazera
Nekada prostor industrijske elektrane, danas gomila beživotnog metala. Mašine oživljavaju i poprimaju najgore ljudske osobine.

Nedelja, 29. septembar (20.00)
Afonia i pčele (Afonia i pszczoły Poland, 2009. 108 min)
Scenario i režija: Jan Jakub Kolski; uloge: Grażyna Błęcka-Kolska, Mariusz Saniternik, Andrei Belanov, Krzysztof Adamczyk
Zavodljiva, prelepo snimljena melodrama u kojoj se prepliću jake strasti sa mračnim misterijama i komplikovanim istorijskim kontekstom… Godina je 1953, Afonia i Rafael žive u prelepom seocetu pokraj železničke pruge. Afonija ima dve strasti u životu, film i pčele. Ali sve se menja sa dolaskom Rusa…
+
Kinematograf (2009, 12 min)
Režija: Tomaš Baginjski
U 19. veku naučnik je blizu pronalaska filma, ali ne želi da svetu otkrije svoj izum sve dok ga ne upotpuni zvukom i bojom.
+
Maska (2010, 23 min)
Režija: Braća Kvaj
Poslednji animirani film braće Kvaj smešten je u tehnološki razvijenom, ali u isto vreme, feudalnom svetu. Prelepa Duena napravljena je sa namerom da ispuni određenu misiju. Ali, biće prinuđena da bira između ljubavi i ispunjenja zadatka.

Ponedeljak, 30. septembar (20.00)
Četiri noći sa Anom (Cztery noce z Anna, 2008, 87 min)
Režija: Jerzy Skolimowski; uloge: Artur Steranko, Kinga Preis, Jerzy Fedorowicz
Neobična, perverzna ljubavna priča od svetski priznatog majstora režije… Leon je usamljeni muškarac koji jedino zadovoljstvo pronalazi noću, kada tajno prati Anu, devojku iz susedstva. Jedne noći desi se zločin koji će iz korena promeniti ovu rutinu…
+
Drvoseča (2012, 15 min)
Režija: Pavel Debski
Dramatična priča o drvoseči i njegovom sinu čiji se životi drastično menjaju nakon jednog dana u šumi.