Naslovna » Izlasci » 17. Međunarodna noć slepih miševa

17. Međunarodna noć slepih miševa

U Kino sali Etnografskog muzeja (Uzun Mirkova 2) biće obeležena 17. Međunarodna noć slepih miševa (MNSM), u subotu 12. oktobra od 18.00. Ulaz je slobodan.

Prirodnjački muzej i Društvo za očuvanje divljih životinja „Mustela“ organizovaće ovu manifestaciju. Cilj je popularizacija ovih letećih sisara, njihovog specifičnog načina života, ali i unošenje svetla u verovanja o natprirodnim osobinama, često pripisivanim ovim životinjama. MNSM se ovom prilikom po dvanaesti put obeležava u Srbiji.

I ove godine su brojniji pozivi usplahirenih građana čije su domove naselili slepi miševi. Prirodnjački muzej i Društvo „Mustela“ na teritoriji Srbije imaju mogućnost da izađu u susret i savetima, a neretko i neposrednim izlaskom na teren, pomognu u rešavanju problema sa slepim miševima, a u korist i jednih i drugih.

Zbog nepravedno loše reputacije slepih miševa, njihovog statusa stroge zaštite, ali i sad već izvesnog pritiska medija da se građanima pomogne, a „napastima“ dođe glave, ova manifestacije je pravo mesto za sticanje znanja o njihovoj bionomiji, ekologiji, fiziologiji, odnosu sa ljudima, zaštiti i očuvanju u Srbiji i Evropi.

Program manifestacije obuhvata multimedijalna predavanja, neposredni razgovor stručnjaka sa građanima, izveštaj o pozivima građana i intervencijama stručnjaka, a poseban segment je prikazivanje živih primeraka slepih miševa publici i njihovo puštanje na slobodu. (danubeogradu.rs)

PROGRAM
Subota, 12. oktobar (18.00)

Uvodna reč: Mr Milan Paunović, muzejski savetnik
– Zašto su slepi miševi toliko važni? – Jelena Jovanović
– Slepomišologija – Ivana Budinski
– Momčilova priča – Branka Pejić
– Kratak izveštaj o kontaktima ljudi i slepih miševa tokom 2013. u Beogradu i Srbiji – Branko Karapandža
– Slepi miševi – lična iskustva: otvorena tribina (slobodno javljanje)

– Posebni gosti – slepi miševi! Upoznavanje sa slepim miševima – uživo!
– Kolor trolist sa praktičnim savetima šta učiniti kada slepi miševi nasele
– Poster portret patuljastog slepog mišića Pipistrellus pygmaeus.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.