Naslovna » BG svaštara » Promocije » Air Serbia: Nova avio kompanija – novo doba

Air Serbia: Nova avio kompanija – novo doba

Airbus A319 koji je danas predstavila Air Serbia (Er Srbija) označava prvi korak u dvofaznoj evoluciji flote ovog avioprevoznika u jednu od najmodernijih i najefikasnijih aviokompanija u regionu.

Vazduhoplov sa 128 sedišta, u novim bojama nacionalne avio kompanije – crvenoj, plavoj i beloj – predstavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, na skupu kojem su prisustvovali visoki zvaničnici Vlade i druge uvažene zvanice, nacionalni i međunarodni mediji i zaposleni u ovom avioprevozniku.

Agencije javljaju da je Novak Đoković proglašen je prvim poznatim Srbinom čije će ime biti deo serije „Živih legendi Srbije“, koja će se pojaviti na novoj floti nacionalnog avioprevoznika. Prvi avion kompanije Air Serbia nosiće, dakle, ime „Novak Đoković“.

Ovo je prvi od osam Airbus A319 aviona koje je Air Serbia uzela na lizing, u cilju brze modernizacije flote. Air Serbia će primiti šest aviona u narednih dva meseca, od kojih je svaki opremljen tako da omogući prijem osam putnika u novoj kabini „biznis“ klase, kao i 120 u ekonomskoj klasi. Još četiri nova Airbus-ova aviona biće dostavljena sledeće godine.

Druga faza obnove flote Air Serbia podrazumevaće dugoročno javno nadmetanje za nabavku dodatnih vazduhoplova. Tipovi aviona koji će biti razmatrani u ovoj drugoj fazi obuhvataju Airbus A320NEO, Boeing 737MAX i Bombardier CS300, koji su svi mnogo efikasniji od trenutno aktivnih tipova aviona, što će doneti i dobrobiti u pogledu zaštite životne sredine, ali i ekonomske koristi.

Novi (zimski) red letenja

Air Serbia - Airbus A319Airbus A319 će predstavljati podršku za novu mrežu destinacija avioprevoznika, koji će udvostručiti svoju učestalost letenja i kapacitet do juna 2014. godine, opslužujući 43 destinacije u 30 zemalja, nudeći 73.000 mesta na više od 670 letova iz Beograda nedeljno.

Od 26. oktobra, Air Serbia će pustiti nove letove sa svog matičnog aerodroma, beogradskog međunarodnog aerodroma „Nikola Tesla“ ka Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok će letovi ka Banja Luci (Bosna i Hercegovina), Bukureštu (Rumunija), Ljubljani (Slovenija) i Pragu (Češka) biti realizovani do kraja 2013. godine.

Ovi novi letovi dopunjavaju 29 destinacija ka kojima su ranije postojali letovi prethodnika Air Serbia. Avioni Airbus A319 i dva A320 mreža i raspored letenja su ključni koraci u stvaranju jake domaće aviokompanije.

Raspored letenja aviokompanije je sada redizajniran, tako da se maksimalno iskoristi mogućnost povezivanja letova između destinacija, uz četiri glavna „slota“ za poletanje koji se slivaju u Beograd u 7.00, 13.00, 17.00 i 23.00, svakoga dana.

Uz to, ključne poslovne destinacije kao što su Pariz, Cirih i Moskva biće opsluživane dva puta dnevno, kako bi se olakšala realizacija veoma popularnih poslovnih putovanja sa povratkom u istom danu.

Povezanost sa celim svetom

Planirano je da nov raspored letenja do maksimuma iskoristi mogućnosti povezivanja preko drugih čvorišta, uključujući i Abu Dabi, odakle novi partner, Etihad Airways, koji je preuzeo 49 procenata vlasničkog udela u Air Serbia, leti ka destinacijama u Indiji, Africi, Jugoistočnoj Aziji, Australiji, Severnoj i Južnoj Americi i širom Bliskog Istoka.

Uz to, Air Serbia ojačava svoje odnose sa velikim evropskim avioprevoznicima, uključujući Air France, KLM, Alitalia i Airberlin, koristeći njihova čvorišta u Parizu, Amsterdamu, Rimu, Berlinu i Dizeldorfu, što će putnicima doneti još širi izbor.

Ove promene u rasporedu će doneti značajno poboljšanje u mogućnostima povezanih letova do destinacija u svetu kojima živi veliki broj stanovnika iz Srbije, uključujući i Čikago i Melburn. (danubeogradu.rs)