Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival autorskog filma, 28. novembar – 3. decembar
Sveti GRA
Sveti GRA

Festival autorskog filma, 28. novembar – 3. decembar

Na nekoliko popularnih lokacija u Beogradu od 28. novembra do 3. decembra biće održan 19. Festival autorskog filma.

Na programu festivala, koji tradicionalno prikazuje najbolja ostvarenja umetničkog filma iz celog sveta i favorite prestižnih svetskih filmskih festivala, ove godine nalaze se filmovi koji su osvojili nagrade za najbolja ostvarenja na festivalima u Berlinu i Veneciji.

Rumunski film Uloga deteta reditelja Kalina Petera Necera, priča o majci koja podmićivanjem i povlačenjem veza pokušava da spasi svog letargičnog sina od zatvorske kazne, pošto je, u saobraćajnoj nesreći, automobilom usmrtio dete, nagrađen je Zlatnim medvedom na filmskom festivalu u Berlinu.

Uloga deteta je treći Necerov film, čije je prvo ostvarenje, Marija, nagrađeno Specijalnom nagradom žirija na festivalu u Lokarnu. U ovom filmu, kao i u prethodnim, reditelj majstorski, baveći se detaljima svakodnevnog života, ispituje teme otuđenja i pomirenja u porodici. Svakonevica je tragikomična, kao i junaci koji je žive, a Uloga deteta je ozbiljna kritika savremenog, postkomunističkog rumunskog društva. Ovaj film je i ovogodišnji rumunski kandidat za Oskara.

Zlatnog lava u Veneciji osvojio je italijanski film Sveti GRA, dokumentarac koji pripoveda o modernom Rimu i njegovim stanovnicima kroz priču o autoputu GRA (Grande Raccordo Annulare), koji okružuje grad. Ovo je prvi dokumentarni film koji je osvojio glavnu nagradu Venecijanskog festivala u istoriji, i prvi italijanski film pobednik festivala posle 15 godina.

Reditelj filma je Đanfranko Rozi, autor poznat i kao producent, direktor fotografije i scenarista. Njegov treći dokumentarac, Ispod nivoa mora, prikazan je 2008. u Veneciji gde je i nagrađen priznanjem „Horizonti Doc“. Rozi je proveo dve godine kružeći u kombiju oko autoputa i snimajući Sveti GRA, dok je montaža zahtevala osam meseci. Film je, po rečima reditelja, inspirisan novelom Nevidljivi gradovi Itala Kalvina, u kojoj se pripoveda o putovanju Marka Pola u posetu Kini i Kublaju Kanu. Sveti GRA je impresionistički mozaik života ljudi koji žive i rade na marginama velikog grada – od bolničara do botaničara koji se brine o palmama koje rastu oko puta – u kome se njihove priče smenjuju sa scenama saobraćaja na autoputu.

Festival će biti održan u Domu omladine Beograda, Dvorani KCB, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i u bioskopu „Fontana“.

Program pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)