Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival srpskog filma fantastike, 16-19. oktobar

Festival srpskog filma fantastike, 16-19. oktobar

Osmi Festival srpskog filma fantastike biće održan od 16. do 19. oktobra u Domu omladine Beograd (Makedonska 22). Cena dnevne ulaznice je 150 dinara, a poslednji dan programa je besplatan.

U takmičarskim i off programima biće prikazano pedesetak filmova iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, SAD, Kanade, Brazila, Rusije, Italije, Španije, Irske i Norveške, a 31. ostvarenje iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije nadmetaće se za festivalske nagrade Koskar i Piramida.

U domaćoj takmičarskoj selekciji, za glavnu nagradu Koskar nadmetaće se 20 filmova, i to u kategorijama: najbolji film, najbolja filmska priča, najbolji vizuelni efekti, specijalno dostignuće i najbolji film po oceni publike. O dobitnicima Koskara odlučivaće žiri u sastavu: Dejan Nikolaj Kraljačić, scenarista i režiser, Milan Todorović, producent i režiser, i Aleksa Gajić, strip-crtač i animator.

U off-selekciji Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike, kojom FSFF tradicionalno ukazuje na zaboravljene ili malo poznate filmove, biće prikazana dva kratka igrana ostvarenja scenariste i režisera Dejana Nikolaja Kraljačića: Knjiga uspomena (1996) i Proba (1997).

U holu ispred Velike dvorane Doma omladine moći će da se pogledaju skultpure Arpada Slancika i scenografski radovi Stevana Aleksića.

Zombiji u Beogradu

Prateći program je, kao i prošle godine, Šetnja zombija koja će biti upriličena poslednjeg festivalskog dana, 19. oktobra, i tada će se oko 200 dobrovoljaca, koje će u zombije maskirati domaći majstori za specijalne efekte, prošetati od Trga Republike preko Terazija i Trga Nikole Pašića do Doma omladine Beograda. Šetnja ima humanitarni karakter, pošto će se na njoj skupljati sredstva za Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici.

Dok se zombiji na Trgu Republike budu zagrevali za karneval, od 16.00 će svirati grupa Goatmare and the Hellspades, a nastup će imati i srednjovekovni vitezovi iz udruženja „Beli orlovi“. U Domu omladine će od 18.00 biti upriličen izbor za Mis i Mister zombija, kao i izbor za Malog mistera i Malu mis zombi sanšajn. Iako su u prošlogodišnjoj šetnji učestvovali i najmlađi, roditeljima male dece se ne preporučuje da ih izlažu prizorima zombija, kako se ona ne bi plašila.

Festival srpskog filma fantastike organizuje udruženje Mladi kadrovi u partnerstvu sa Domom omladine Beograda, a pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Sreda, 16. oktobar
(19.00) Otvaranje festivala
Performans: Trupa Uv Dance
Projekcije filmova
(22.00) Domaći takmičarski program

Četvrtak, 17. oktobar
(19.00) Domaći takmičarski program 2
(21.00) Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike
(22.00) Regionalni program

Petak, 18. oktobar
(19.00) Šok koridor tribina: Pronađeni snimci (found footage)
(19.30) Projekcija filmova koji se takmiče za Piramidu
(22.00) Domaći takmičarski program 3

Subota, 19. oktobar
(11.00 do 16.00)
Projekcija filmova iz stranog programa koji se ne takmiče za nagrade
Šminkanje za Zombi šetnju
(17.00) ZOMBI ŠETNJA
(19.00) Proglašenje pobednika i dodela Koskara; projekcije pobedničkih filmova; zatvaranje 8. FSFF