Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Mark Lanegan u Beogradu, drugi put

Mark Lanegan u Beogradu, drugi put

U utorak, 22. oktobra od 20.00, u Velikoj sali Doma omladine Beograda koncert će održati legendarni rokenrol pevač i pesnik Mark Lanegan.

Promovisaće svoj aktuelni album s obradama Imitations (na kom se nalaze pesme koje su Markovi roditelji slušali dok je bio mali – uz poneku pesmu njegovih prijatelja), ali i u drugačijem aranžmanu predstaviti neke od svojih najpoznatijih pesama od Screaming Trees dana do danas.

Poslednji tiraž ulaznica za koncert Marka Lanegana u pretprodaji je na svim Eventim prodajnim mestima, kao i na blagajni Doma omladine po ceni od 1.500 dinara, dok će na dan koncerta cena biti 1.800 dinara. Broj mesta je ograničen.

Mark Lanegan u Beograd dolazi 11 meseci posle antologijskog nastupa u Amerikani DOB-a, kada je svirao u sklopu turneje sa Mark Lanegan bendom. I ovoga puta, sa njim u bendu su gitarista i pevač Djuk Garvud (Duke Garwood), kao i multiinstrumentalista i pevač Lijen (Lyenn), ali i gudački duo Lukas Lauerman (Lauermann) – Džulija Pikler (Julia Pichler) i gitarita Džef Filder (Jeff Fielder). Koncert će otvoriti kratkim nastupima Lyenn i Duke Garwood, a posle njih binu preuzima Mark Lanegan.

Obično kada neki veliki i poznati muzičar – koga smo čekali više decenija da dođe u naš deo sveta – završi svoj koncert i kaže vidimo se uskoro, to znači da smo ga u Srbiji videli tada i (uglavnom) nikada više. U slučaju Marka Lanegana, autentične rokenrol ikone, pesnika i pevača, to nije slučaj.

Samo 11 meseci od koncerta u Amerikani, on se vraća u Beograd da ovoga puta predstavi čak dve nove studijske ploče – Black Pudding zajednički album sa Dukeom Garwoodom i Imitations. Dolazi na sopstvenu želju, oduševljen reakcijom publike na prvom koncertu u Srbiji, u okviru ekskluzivne akustične turneje.

Mark Lanegan je bivši lider Screaming Trees, ključna inspiracija grupama Nirvana i Pearl Jam, član Queens of The Stone Age, Gutter Twins, Twillight Singers… i autor tri albuma s bivšom članicom Belle & Sebastian, Izobel Kembel. Bio je glavni pevač na dve genijalne ploče trip-hop-bluz tandema Soulsavers.

Učestvovao je na brojnim tribjut i benefit albumima na kojima je pevao pesme Vilija Nelsona, Skipa Spensa, Tima Baklija, The Kinks, The Afghan Whigs, Džuniora Kimbroa, Boba Dilana, Džefri Li Pirsa i njegovog The Gun Cluba, Tima Hardina, Karen Dalton, WhoMadwWho, The Cure, Džonija Keša..

Gostovao je na pesmama brojnih drugih autora – Melise Auf der Maur, Martine Topli Bird, Creature with the Atom Brain, Bomb the Bass, Mad Season, Mobija, Sleša… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.