Naslovna » Izlasci » Festivali » Otvoren je 29. Beogradski džez festival

Otvoren je 29. Beogradski džez festival

U prepunoj Velikoj dvorani Sava centra sinoć je svečano otvoren 29. Beogradski džez festival, koji će u produkciji Doma omladine Beograda trajati sve do 28. oktobra.

Posetioci su uživali u duplom koncertnom programu: Big bend RTS obeležio je 65. rođendan uz specijalnog gosta iz Belgije, trubača i kompozitora Berta Jorisa, a prvi put u Srbiji nastupila je i vokalna džez diva Kasandra Vilson sa sastavom Harijet Tabmen.

Pre početka koncerata prisutnima su se obratili v. d. direktora Doma omladine Beograda Marko Stojanović, ambasador Belgije Alen Kundicki i Svetolik Sveta Jakovljević, istaknuti sprski džez publicista, nekadašnji urednik PGP RTS i jedan od osnivača Udruženja džez muzičara.

U prvom delu koncerta nastupili su Big Bend RTS i Bert Joris, čiji je originalni repertoar izveden pred beogradskom publikom. Nastup sastava u kojem su muzički naslednici nekadašnjih pionira srpskog džeza svi prisutni pozdravili su ovacijama, posle čega je usledio nastup jedne od najvećih svetskih džez zvezda. Kasandra Vilson sa trijom Harijet Tabmen oduševila je beogradsku publiku projektom Crno sunce. Pre početka njihovog nastupa, muzičare i prisutnu publiku sa bine je pozdravio i ambasador SAD u Srbiji, Majkl Kirbi.

Harriet Tubman & Cassandra Wilson (foto: Stanislav Milojković)
Harriet Tubman & Cassandra Wilson (foto: Stanislav Milojković)

Ljubitelji džeza, 25. oktobra od 19.30 (Velika sala Doma omladine) slušaće domaći bend Ejot, koji je poslednjih godina ostvario zavidnu karijeru u inostranstvu. U 21.00 na scenu će izaći legenda svetske džez scene, čuveni saksofonista Li Konic. Na Beogradskom džez festivalu nastupao je prvi put 1977. godine, sa kvartetom Šelija Menija. Ovog puta, sa njim u Beograd dolazi talentovani mladi pijanista Den Tepfer.

U ponoćnom programu, koji u Sali Amerikana počinje od 23.00 najpre će nastupiti mlade zvezde italijanske džez scene Đanluka Petrela i Đovani Gvidi, koji se vraćaju u Beograd posle sjajnog nastupa 2010. godine u kvintetu Enrika Rave. U završnici druge festivalske večeri publici će se predstaviti vodeći holandski džezer, saksofonista Juri Honing, sa svojim akustičnim kvartetom. (danubeogradu.rs)

Foto album možete videti na našoj Facebook stranici.