Naslovna » Izlasci » Festivali » Guitar Art Festival 2014, od 11. do 16. marta
Johannes Möller
Johannes Möller

Guitar Art Festival 2014, od 11. do 16. marta

Petnaesti međunarodni festival gitare – Guitar Art Festival (GAF) – biće održan od 11. do 16. marta 2014. godine.

Guitar Art festival je nastao 2000. godine i danas predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja svake godine okuplja klasične i ostale gitariste svih profila. Razmena znanja, prakse i iskustva, kao i upoznavanje sa domaćim i svetskim tokovima u savremenoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi, kao neophodna nadgradnja edukativnoj osnovi, primarni je cilj ovog projekta.

Posle Guitar Summer festa u avgustu, „(Re)Kreativnog kursa gitare“ i Muzičke radionice na ovogodišnjem Kids Festu, organizatori GAF-a pripremili su program za sledeću godinu. Već sada se znaju predavači, mentori, članovi žirija, učesnici.

Majstorske radionice predstavljaju individualnu nastavu uz pasivno praćenje i odvijaće se u prostorijama srednje privatne škole „Dositej“u sklopu dnevnih aktivnosti u toku pre i popodneva, istovremeno u više učionica, za sve aktivne i pasivne učesnike. Pored „Dositeja“, teorijska predavanja će biti organizovana i u Domu omladine Beograda.

Takmičenja (solo gitara i gitara u kamernoj muzici) će biti organizovana u nekoliko starosnih kategorija u Muzičkoj školi „Mokranjac“, Muzičkoj školi „Vučković“, atrijumu Narodnog muzeja i na FMU.

Prateći i koncertni programi

Od 7. do 9. marta u Zrenjaninu će biti organizovan mini festival posvećen mladim talentima – Guitar Art Laureati. Učestvovaće Leon Ravnikar, Stojan Stojanov, David Štrbac, Vuk Dragičević, Liora Šijački i Jelica Mijanović.

Izložba A Posteriori u Domu omladine predstavlja osvrt na proteklih petnaest godina festivala. Pored fotografija biće prikazan i dokumentarni film o festivalu.

Nezabilazne radionice (Guitar Art World) važan su deo festivala, a biće održan i Guitar Art Expo, 15. i 16. marta. Ljubiteljima gitare i muzike predstavlja se jedinstvena mogućnost da se na jednom mestu upoznaju sa proizvodima najpoznatijih zastupnika i proizvođača gitare i prateće opreme. Kolekcionari će takođe imati priliku da prikažu svoje gitare iz privatnih kolekcija.

Koncertni deo manifestacije i program Guitar Art Midnight Cafe Club otvoriće 11. marta od 20.00 u Velikoj sali Doma omladine Naxos Trio i brazilska flamenko gitaristkinja Badi Assad, posle čega će biti priređen Welcome Party. U subotu, 15. marta od 20.00, koncert u Sava centru održaće Alberto Lopez grupa i Sara Lazarus & Winterstein Quartet. Svečano zatvaranje i dodela nagrada je ponovo u DOB-u, dan kasnije, kada će nastupiti nastupiti Isabel Noronha Trio. (danubeogradu.rs)

Koncerti

Utorak, 11. mart – DOB
(20.00) Naxos Trio
(21.00) Badi Assad
(23.00) Welcome Party

Sreda, 12. mart – DOB
(19.00) Johannes Möller
(20.00) Lukasz Kuropaczewski
(21.00) Duo Ivanović & Kontaxakis
(22.30) Guitar Art Midnight Cafe Club

Četvrtak, 13. mart – DOB
(19.00) Jelica Mijanović
(20.00) Eduardo Fernandez
(21.00) Zoran Krajišnik i Aleksandar Tasić
(22.30) Guitar Art Midnight Cafe Club

Petak, 14. mart – DOB
(19.00) Gabriel Bianco
(20.00) Eliot Fisk
(21.00) Katona Twins
(22.30) Guitar Art Midnight Cafe Club

Subota, 15. mart – Sava centar
(20.00) Alberto Lopez Grupa – Espetaculo Siento
(21.00) Sara Lazarus & Winterstein Quartet

Nedelja, 16. mart – DOB
(19.30) Ceremonija zatvaranja i dodela nagrada
(20.00) Isabel Noronha Trio
(23.00) Goodbye Party