Naslovna » Izlasci » Festivali » Otvorena je deveta Slobodna zona!
Slobodna zona

Otvorena je deveta Slobodna zona!

Deveti filmski festival Slobodna zona svečano je otvoren sinoć pred prepunom salom Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Prve večeri festivala publika je imala priliku da odgleda film Perverznjakov vodič kroz ideologiju britanske rediteljke Sofi Fajns, za koji su karte u rekordnom roku rasprodate za čak dve projekcije, pa će treća projekcija biti održana 13. novembra u 21.00 u Dvorani KCB, u okviru programa Slobodna zona na bis. Ove godine po prvi put filmove sa Slobodne zone imaće priliku da osim beogradske, odgleda i publika u Nišu i Novom Sadu.

U toku sedam festivalskih dana, od 7. do 13. novembra u Dvorani KCB i Domu omladine biće prikazano čak 48 dokumentarnih i igranih filmova koji će publiku, kako je istakla selektorka festivala Branka Pavlović, „razveseliti, rastužiti, iznervirati, uzbuditi, pokrenuti na diskusiju ali neće ostaviti ravnodušnim“.

Ovogodišnji festival svečano je otvorio Veran Matić, istakavši da „kroz Slobodnu zonu ponovo osvajamo neke prostore slobode koji su u međuvremenu omeđeni nekim drugim ograničenjima, bilo da je u pitanju takozvano slobodno tržište ili zagušenje broja medija, ili dominacija samo jedne medijske platforme“.

Drugog festivalskog dana, gledaoci će moći da uživaju u filmu koji je istovremeno osvojio i publiku i filmke kritičare širom sveta, Short Terms 12, američkog reditelja Destina Kretona, kao i dirljivo ostvarenje reditelja Riteša Batre Lunchbox – u kome mala zabuna izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.

Posle filma Vinsena Dietrea Žores o ljudskoj težnji za harmonijom emocionalnog i političkog u Dvorani KCB, od 23.00, biće održan prvi razgovor i to na temu „Migranti u našim životima“. U razgovoru će učestvovati filozofi Jelisaveta Blagojević, Adriana Zaharijević i Jovan Čekić. Urednik razgovora je, kao i prošle godine, Ivan Milenković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda.

I ove godine publika će svojim glasovima odabrati najbolji film festivala koji će osvojiti Nagradu publike, a žiri u sastavu Boban Jeftić (urednik filmskog programa Doma omladine), Srđan Mitrović (MTV Srbija) i prošlogodišnji pobednik konkursa Gavrilo Petrović, dodeliće Nagradu publici za najbolju recenziju filma prikazanog na Slobodnoj zoni. (danubeogradu.rs)