Naslovna » Izlasci » Izložbe » Vladimir Lalić: Iznutra i dublje, od 14. januara
Vladimir Lalić (detalj)
Vladimir Lalić (detalj)

Vladimir Lalić: Iznutra i dublje, od 14. januara

Izložba crteža Iznutra i dublje Vladimira Lalića biće otvorena u utorak, 14. januara od 20.00, uz koncert njegove grupe i žurku za mlade u Galeriji Haos (Dositejeva 3).

Grafičar i ovogodišnji laureat nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković, predstaviće crteže ekspresivnih linija u čijoj se osnovi nalazi portret a u kojima se očitava njegova potraga za istinom kroz introspekciju i raslojavanje ličnosti.

Crteže ove serije karakteriše jak energetski naboj postignut pažljivim građenjem kompozicije. Kroz vrstu kontrolisane linearne eksplozije umetnik emituje emociju koja oslikava intimni doživljaj analiziranog subjekta. Anatomski deformisane figure i mnogobrojni motivi koji se preklapaju u konjunkciji sa teksturom često poprimaju posve nove vizuelne osobine i time postaju nova značenjska obeležja, druga lica, drugi likovi.

Upravo ta, dodatna lica, podvlače dualitet, ili multiplicitet, ljudske prirode koju umetnik želi da prikaže integralno. Svaki čovek nosi nedefinisani broj maski, svaki se sastoji iz mnoštva segmenata od kojih neke, možda čak i većinu, ne želi da podeli sa svetom. Međutim, upravo su te maske aspekti koje autor ove serije crteža smatra bitnim, jer samo ako se posmatraju zajedno, može se ostvariti suštinska spoznaja bića – piše u katalogu za njegovu izložbu istoričarka umetnosti, Ana Bambić Kostov. (danubeogradu.rs)